ΔΙΑΦΟΡΑ

Έκτακτο Νέος σεισμός – Διπλό “ταρακούνημα”

 4,1 στη Κρήτη και 3,6 Ρίχτερ στη Λέσβο

Μέγεθος: 4.1 R
Επίκεντρο: 36 χλμ Νότια του Τσούτσουρου Ηρακλείου Κρήτης
Εστιακό Βάθος: 15 χλμ

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στη Λέσβο, μετά την ισχυρότερη δόνηση (4,9 Ρίχτερ) που σημειώθηκε στις 7 Ιανουαρίου.

Άλλος ένας σεισμός σημειώθηκε πριν από λίγο 3,6 Ρίχτερ στην περιοχή, μόλις 8 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μανταμάδου Λέσβου. Είχε εστιακό βάθος στα 11,8 χλμ.

Σεισμός στη Λέσβο: Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι! «Κάθε χρόνο γίνεται 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερος…» – “Καμπανάκι” Παπαδόπουλου και Λέκκα 

Προβληματισμό προκαλούν τα 4,8 Ρίχτερ που ταρακούνησαν το πρωί της Τρίτης το νησί της Λέσβου. Το σεισμικό φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη με τους σεισμολόγους να συνιστούν ψυχραιμία, χωρίς να μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή έχει να κάνει ισχυρό σεισμό περίπου 150 χρόνια.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα κάθε χρόνο γίνεται σεισμός 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερος
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε για τους τελευταίους σεισμούς που σημειώθηκαν σε Λέσβο και Κρήτη. Ειδικότερα, ο σεισμολόγος μίλησε στην εκπομπή του «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τόνισε σχετικά με την σεισμική ακολουθία που σημειώθηκε στη Λέσβο, ότι «υπάρχει μία γενική επιφύλαξη, στους κύκλους των σεισμολόγων, η οποία προκύπτει από πολλούς λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι μέχρι τώρα ενώ έχουν γίνει τρεις ισχυροί σεισμοί 4,9 , 4,8 και 4,7 Ρίχτερ αντίστοιχα, η όλη εικόνα δεν δίνει αναμφισβήτητα μία ομαλά εξελισσόμενη φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία» «Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πάνω στο χερσαίο τμήμα του νησιού. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε κατοικημένες περιοχές, άρα είναι πολύ πιο εκτεθειμένοι οι κάτοικοι, σε σχέση με έναν σεισμό σε θαλάσσια περιοχή, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη», συμπλήρωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος και συνέχισε:

«Ο τρίτος λόγος είναι ότι η περιοχή, όπως έχουμε ξαναπεί, έχει ιστορικό με μεγάλους σεισμούς όπως αυτός του 1867, παρόλο που το συγκεκριμένο ρήγμα, δεν είναι της Αγίας Παρασκευής, το οποίο σχίζει το νησί κυριολεκτικά στη μέση. Είναι ένα παρακείμενο ρήγμα με μικρότερες διαστάσεις».

Ανοικτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο σεισμό, άφησε ο Παπαδόπουλος

Σε ερώτηση για το αν περιμένουμε κάποιον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή της Λέσβου ο σεισμολόγος τόνισε ότι «είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για κάποιο μεγαλύτερο σεισμό. Δεν είναι από τις περιπτώσεις που μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο νησί ήταν ο κύριος.

Η εικόνα που παίρνουμε για την σεισμικότητα της Λέσβου είναι ελλιπής, διότι η περιοχή βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια του εθνικού σεισμογραφικού δικτύου και χάνουμε πολλούς μικρούς σεισμούς και δεν τους καταγράφουμε και δεν τους λαμβάνουμε υπόψιν στους υπολογισμούς. Χρειάζεται να τους καταγράφουμε πλέον, είναι κοινωνικό το ζήτημα».

«Προτείνω την άμεση μεταφορά και τοποθέτηση φορητών σεισμογράφων, που θα έχουν την δυνατότητα άμεσης μετάδοσης των καταγραφών στα σεισμογραφικά κέντρα έτσι ώστε να καλυτερεύσουμε δραστικά την ακρίβεια και την λεπτομέρειες των δονήσεων που γίνονται στην περιοχή», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Τέλος σε ερώτηση σχετικά με το αν θα κάνει ένα μεγάλο σεισμό 6 Ρίχτερ στον ελλαδικό χώρο ο σεισμολόγος τόνισε: «Η στατιστική των σεισμών είναι γνωστή. Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα κάθε χρόνο γίνεται σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο. Το 2021 είχαμε 4 τέτοιους σεισμούς. Δύο στον Τύρναβο, έναν στο Αρκαλοχώρι και έναν στον θαλάσσιο χώρο της Ζάκρου, Μέσα στο 2022 δεν είχαμε ούτε έναν. Η στατιστική είναι αμείλικτη».

Πηγη protienimerosi.eu

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button