ΔΙΑΦΟΡΑ

Έκτακτο τώρα από τον πρωθυπουργό της Χώρας

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στις τράπεζες: Να καλύψουν από τα κέρδη τους τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων

Ισχυρή παρέμβαση με αυστηρό μήνυμα προς τις τράπεζες έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλώντας τες να πληρώσουν από τα κέρδη τους τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων και όχι να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.

Η «ενόχληση» του πρωθυπουργού για τη στάση που κρατούν οι τράπεζες φάνηκε από την ιδιαίτερη αναφορά και την έμφαση που έδωσε στο θέμα των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση έχει ζητήσει μεταξύ άλλων, από τις τράπεζες: στήριξη στους ευάλωτους δανειολήπτες, αύξηση στις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού, μείωση επιτοκίων χορηγήσεων, φρένο στο κόστος προμηθειών απλών τραπεζικών συναλλαγών – Παράλληλα έχει νομοθετήσει: Κανένα bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.

Κατά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι τράπεζες «πρέπει κι αυτές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία καθώς φαίνεται το 2022, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων». «Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια θετική λύση για τους δανειολήπτες και τους καταθέτες αλλά και τις ίδιες τράπεζες που έχουν στηριχθεί πολύ».

Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα των χαμηλών επιτοκίων στις καταθέσεις, αλλά και τις υψηλές προμήθειες σε κάποιες συναλλαγές. «Υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν που αφορούν στις χρεώσεις στις προμήθειες αλλά και στα επιτόκια των καταθέσεων τα οποία κατά την άποψή μου παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά αν αναλογιστεί κανείς το πόσο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια χορηγήσεων και βέβαια και οι τράπεζες κινητοποιούνται σε μία συνολική επεκτατική πιστωτική πολιτική προκειμένου να στηρίξουν μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται».

Οι χρεώσεις που είναι στο στόχαστρο

Στη χθεσινή συνάντηση με τους τραπεζίτες, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσίασε λίστα με τις προμήθειες των τραπεζών, καλώντας τις τράπεζες να κινηθούν προς την κατεύθυνση της μείωσής τους. Πρόκειται για χρεώσεις σε απλές συναλλαγές, οι οποίες αναμένεται να αξιολογηθούν από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.

πηγη insider.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button