ΔΙΑΦΟΡΑ

Έκτακτο τώρα Ραγδαίες εξελίξεις για την Alpha Bank

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας την οποίαν οι δύο πλευρές επεξεργάζονται εντατικά από την αρχή του φετινού καλοκαιριού, ο ιταλικός τραπεζικός όμιλος Unicredit καταθέτει προσφορά για την εξαγορά του 9% των μετοχών της ελληνικής Alpha Bank. Πρόκειται για το μερίδιο το οποίο επί του παρόντος συμπεριλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

Μολονότι το τελικό τίμημα της προσφοράς εκ μέρους της Unicredit δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς, καθώς ο υπολογισμός του είναι ένα σύνθετο τεχνικό ζήτημα, εκτιμάται ότι το ύψος της συμφωνίας είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Το βέβαιον είναι όμως ότι η συμφωνία Alpha Bank και Unicredit είναι η πρώτη επένδυση από χρηματοπιστωτικό οργανισμό του εξωτερικού που γίνεται στον ελληνικό τραπεζικό τομέα τα τελευταία 17 χρόνια. Για την ιστορία, η προηγούμενη παρόμοια πρόταση εξαγοράς μεριδίου, αφορούσε στην τότε Εμπορική Τράπεζα.

Η συμφωνία της Alpha Bank με τη Unicredit περιλαμβάνει επίσης τη συγχώνευση των θυγατρικών τραπεζών αμφοτέρων των οργανισμών στη Ρουμανία. Κατόπιν της συνέργειας Alpha Bank και Unicredit, θα δημιουργηθεί η τρίτη πιο ισχυρή τράπεζα στη Ρουμανία.

Ωστόσο, εξίσου σημαντικό με τα προηγούμενα, η συνεργασία της Unicredit με την Alpha Bank συνεπάγεται την εισαγωγή τεχνογνωσίας και σύγχρονης μεθοδολογίας, αλλά και προσφοράς προϊόντων (αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλίσεις κ.λπ) σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του τραπεζικού τομέα. Διότι θεωρείται αυτονόητο ότι, ο ίδιος ο ανταγωνισμός, θα οδηγήσει την αναβάθμιση των υπολοίπων ελληνικών τραπεζών στο δρόμο που ανοίγει η σύμπραξη Alpha Bank και Unicredit.

Ο σχεδιασμός της συμφωνίας μεταξύ των δύο τραπεζών έλαβε χώρα τους προηγούμενους μήνες, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε για το επικείμενο mega deal περίπου στις αρχές Σεπτεμβρίου. Προφανώς, στις συζητήσεις -συχνά δια ζώσης- έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, την Ελλάδα έχει επισκεφθεί επανειλημμένως το προηγούμενο διάστημα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Unicredit, Andrea Orcel. Ο οποίος έχει ήδη συναντήσει τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να παρουσιάσει στον κεντρικό τραπεζίτη το σχέδιο της εμπλοκής της Unicredit στην Alpha Bank και την ελληνική τραπεζική αγορά. Εξυπακούεται ότι προτού κατατεθεί επισήμως η πρόταση εκ μέρους της, η Unicredit έχει εξασφαλίσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η Alpha Bank θα ακολουθούσε την Εθνική, όμως η πρόταση της Unicredit έρχεται να παρεμβληθεί σαν «σφήνα», γεγονός που, ακριβώς επειδή θεωρείται σαν ιδιαίτερα θετικό για την ελληνική τραπεζική αγορά γενικότερα, οδηγεί σε τροποποίηση στη σειρά της αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Πάντως, επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι, εφόσον η μεταβίβαση του αντίστοιχου μεριδίου του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει κανονικά. Και, μάλιστα, δοθέντος του ενδιαφέροντος από έναν μεγάλο ευρωπαϊκό οργανισμό όπως η Unicredit, το κύρος και η έμπρακτη αξία του ελληνικού τραπεζικού τομέα αναβαθμίζεται γενικότερα.

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα, τόσο από τις δύο τράπεζες, όσο και από την Ελληνική Κυβέρνηση.

πηγη protothema.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button