ΔΙΑΦΟΡΑ

Έρχονται σκληρά μέτρα για τους αρνητές: Αυτές είναι οι 3 βαριές ποινές για όσους δεν βγάλουν νέα ταυτότητα

Μόνο ως προσωρινή λύση μπορεί να χαρακτηριστεί η άμεση έκδοση νέων ταυτοτήτων πολιτών οι οποίοι έσπευσαν να… προμηθευτούν νέα δελτία ταυτότητας παλαιού τύπου προκειμένου να «γλιτώσουν» το τσιπάρισμα.

Οι νέες ταυτότητες μορφοτύπου ID1 -τύπου πιστωτικής κάρτας- που έρχονται στην Ελλάδα στο τέλος του μήνα θα είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με διαστάσεις 85,6mm ± 0,75mm * 54,0mm ± 0,75mm, κατασκευασμένες από πολυανθρακικό υλικό και πλήρως συμμορφωμένες με τα διεθνή πρότυπα του ICAO και τις νομικές υποχρεώσεις της χώρας.

Όλα τα στοιχεία που θα περιλαμβάνουν -συμπεριλαμβανομένης και της φωτογραφίας- θα χαράσσονται με laser στο εσωτερικό στρώμα του δελτίου, καθιστώντας έτσι έτσι αδύνατη οποιαδήποτε προσπάθεια πλαστογράφησης. Παρόλα αυτά, μεγάλη μερίδα πολιτών δεν φαίνεται να πείθεται, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη θέσπιση σκληρών μέτρων για όσους δεν αποκτήσουν το νέο αυτό δελτίο ταυτότητας μέχρι τον Αύγουστο του 2026.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η νέα ταυτότητα θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για όλους το 2026, ακόμα και για εκείνους που έβγαλαν νέο δελτίο φέτος, με όσους δεν συμμορφωθούν να αντιμετωπίζουν ποινές που θα δυσκολέψουν την καθημερινότητά τους.

Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρούν αξιόπιστες τις υπάρχουσες ταυτότητες, καθώς είναι εξαιρετικά εύκολη η πλαστογράφισή τους, δίνοντας 3 χρόνια διορία στην Ελλάδα να τις αντικαταστήσει με τα νέας μορφής δελτία.

Σκληρά μέτρα για τους αρνητές: Αυτές είναι οι 3 ποινές για όσους δεν βγάλουν νέα ταυτότητα

Τι θα ισχύσει, όμως, με όσους επιμείνουν να αρνούνται τη νέα ταυτότητα μετά τον Αύγουστο του 2026;

Η ταυτότητά τους παύει να ισχύει εντός και εκτός Ελλάδας

Δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό

Θα έχουν χρέωση για κάθε συναλλαγή τους με το δημόσιο

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες, λέγοντας πως όλα τα στοιχεία του θα περιλαμβάνει η νέα ταυτότητα είναι έτσι κι αλλιώς διαθέσιμα στις Αρχές και ουδεμία σχέση έχουν με προσπάθεια «φακελώματος».

Τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στις νέες ταυτότητες

Εμπρόσθια πλευρά

Φωτογραφία κατόχου

Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας

Επώνυμο

Όνομα

Φύλο

Ημ. Γέννησης

Ιθαγένεια

Ημ. Έκδοσης

Ημ. Λήξης

Αρχή Έκδοσης

Υπογραφή Κατόχου

Πίσω πλευρά

Όνομα Πατέρα

Όνομα Μητέρας

Τόπος γέννησης

Ομάδα αίματος (προαιρετικά)

Ύψος (υποχρεωτικά από το 24ο έτος)

Προσωπικός Αριθμός πολίτη (εφόσον αποφασισθεί σχετικά)

Ανέπαφος χώρος (τσιπ)

Φωτογραφία κατόχου σε ψηφιακή μορφή

Στοιχεία μηχανικώς αναγνώσιμης ζώνης

Δύο δακτυλικά αποτυπώματα

Επώνυμο πατρός

Επώνυμο μητρός

Δήμος εγγραφής και αριθμός δημοτολογίου

Τόπος έκδοσης

Οι νέες ταυτότητες αναμένεται να παρουσιαστούν στη ΔΕΘ.

πηγη ipliroforia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button