ΘΑΥΜΑΤΑ

Αγία Ευφημία: βασανίστηκε σκληρά και βρήκε τραγικό θάνατο από αρκούδα

Αγία Ευφημία: βασανίστηκε σκληρά και βρήκε τραγικό θάνατο από αρκούδα

16 Σεπτεμβρίου 303 μ.Χ. η Αγία Ευφημία μετά από πολλά βασανιστήρια που πέρασε -από τα οποία βγήκε αλώβητη και με την πίστη της μεγαλύτερη- θανατώθηκε με τρόπο διαφορετικό από άλλους αγίους. Πριν φτάσουμε σ’αυτό, ας μάθουμε το βίο της.

 

Γεννήθηκε στη Χαλκηδόνα από οικογένεια θεοσεβή και ευγενική. Οι γονείς της, Ψιλόφρων και Θεοδωριανή, φρόντισαν ώστε να αναπτύξει κάθε χριστιανική αρετή.

Η Ευφημία εξελίχθηκε σε άνθρωπο με σπάνια χαρίσματα και δυνατό χριστιανικό φρόνημα, το οποίο επέδειξε όταν ο ειδωλολάτρης ανθύπατος της Μικράς Ασίας Πρίσκος διέταξε να παρευρεθούν όλοι οι κάτοικοι της Χαλκηδόνας σε γιορτή, την οποία οργάνωνε προς τιμή του θεού των ειδωλολατρών Άρη.

Τότε η Ευφημία αποφάσισε μαζί με άλλους χριστιανούς να απέχει από τη γιορτή των ειδωλολατρών και για το λόγο αυτό συνελήφθη και φυλακίσθηκε. Το πρώτο βασανιστήριο ήταν να τη βάλουν στον τροχό.

Το σώμα της γέμισε πληγές και τα κόκκαλα της εξαρθρώνονταν. Εκείνη προσεύχοταν στο Χριστό, ώσπου η δύναμή του έλυσε τον τροχό, γιάτρεψε τις πληγές της και εκείνη ήταν πιο ωραία στο πρόσωπο από πριν. Στη συνέχεια την έριξε σε φλεγόμενη κάμινο.

Αντί όμως να καεί η Αγία, κάηκαν οι στρατιώτες που την έριξαν κι εκείνη βγήκε αβλαβής.

 

Τα επόμενα βασανιστήριο ήταν να της ξύσουν τη σάρκα με μυτερές πέτρες και αιχμηρά αντικείμενα, να τη ρίξουν  σε μια δεξαμενή με νερό και σαρκοβόρα θηρία της θάλασσας, να περπατήσει  πάνω από μυτερά σουβλιά που ήταν θαμμένα στο χώμα και να καταλήξει να παλέψει με τέσσερα λιοντάρια και τρεις αρκούδες.

Τα θηρία όμως αντί να της επιτεθούν, της φιλούσαν τα πόδια. Μία αρκούδα όμως της δάγκωσε το σώμα και έτσι παρέδωσε το πνεύμα της στον Κύριο. Χωρίς πληγή, χωρίς αίμα. Τότε έγινε σεισμός, και οι γονείς της βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν το σώμα της και να το θάψουν με τα χέρια τους κοντά στη Χαλκηδόνα.

Χρόνια αργότερα το λείψανό της μεταφέρθηκε στο Πατριαρχείο στο Φανάρι, όπου εκεί γιορτάζεται η μνήμη της στις 11 Ιουλίου, ημέρα που πηγαίνουν πολλοί πιστοί και γίνονται θαύματα.

πηγη cosmopoliti.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button