ΔΙΑΦΟΡΑ

Αλλαγή ώρας 2022: Πότε αλλάζει η ώρα σε χειμερινή – Γιατί δεν καταργείται

Αλλαγή ώρας 2022: Πότε αλλάζει η ώρα σε χειμερινή – Γιατί δεν καταργείται

Αλλαγή ώρας 2022 – Πότε ξεκινά η χειμερινή ώρα – Την τελευταία Κυριακή γυρίζουμε τα ρολόγια πίσω – Γιατί δεν καταργείται το μέτρο. Αλλαγή ώρας για μία ακόμη φορά θα συμβεί σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες, με τους πολίτες να καλούνται να γυρίσουν τα ρολόγια τους μία ώρα πίσω.

Στην ερώτηση «γιατί δεν καταργείται η αλλαγή ώρας» η απάντηση συνδέεται άμεσα με την πανδημία κορωνοϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Ευρωκοινοβούλιο είχε αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας (αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2021), ωστόσο τα γεγονότα που ακολούθησαν, έβαλαν στον «πάγο» τον σχεδιασμό.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν λαμβάνονται άμεσα, θεωρείται απίθανο να υπάρξει κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής όσον αφορά τη χειμερινή ώρα. Αρκετοί, πάντως, υποστηρίζουν ότι η κατάργηση της αλλαγής ώρας -έστω και την ύστατη στιγμή- θα αποτελούσε ένα βοηθητικό μέτρο στην προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Πότε αλλάζει η ώρα σε χειμερινή – Ποια Κυριακή του Οκτωβρίου γυρίζουμε πίσω τα ρολόγια – Η νέα αλλαγή ώρας, προκειμένου να ξεκινήσει να ισχύει η χειμερινή ώρα, είναι προγραμματισμένη μέσα στον Οκτώβριο. Ειδικότερα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (30/10) γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω. Αυτό θα συμβεί στις 04:00 τα ξημερώματα, με τα ρολόγια -μετά την αλλαγή ώρας- να δείχνουν 03:00.

Αλλαγή ώρας για δεύτερη φορά μέσα στο 2022 – Αλλαγή ώρας για δεύτερη φορά μέσα στο 2022 © Unsplash
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η συγκεκριμένη Κυριακή πέφτει μέσα στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, η αλλαγή ώρας «επεκτείνει» τρόπον τινά το τριήμερο και αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μεγαλύτερη παραμονή στην «αγκαλιά του Μορφέα» για όσους δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από το κρεβάτι.

Αλλαγή ώρας: Τι υποστηρίζουν όσοι ζητούν να καταργηθεί η χειμερινή ώρα
Τον Μάρτιο του 2022 οι ΗΠΑ ψήφισαν να καταργηθεί η χειμερινή ώρα. «Η αλλαγή της ώρας είναι μια ξεπερασμένη αντίληψη, μια πηγή άγχους και σύγχυσης. Είναι απλώς ηλίθιο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πω» είχε πει ο Μάρκο Ρούμπιο, ο συντάκτης του σχετικού νομοσχεδίου.

Ένθερμος υποστηρικτής της κατάργησης της χειμερινής ώρας, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί δεν πρέπει να υποστούν την απώλεια ύπνου ή την ταλαιπωρία που συνεπάγεται η αλλαγή των ρολογιών δύο φορές τον χρόνο «Τα πιο φωτεινά απογεύματα θα κάνουν τους ανθρώπους πιο παραγωγικούς, ξεκούραστους και πιο χαρούμενους» είχε επισημάνει μεταξύ άλλων.

Ο ισχυρισμός, πάντως, ότι τα πιο σκοτεινά πρωινά και τα πιο φωτεινά βράδια θα ήταν ευεργέτημα για τη δημόσια υγεία δεν έχει μελετηθεί καλά, εν μέρει επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να διεξαχθούν εθνικά πειράματα για το θέμα. Και μάλιστα, πολλές σχετικές μελέτες είναι περιορισμένες και μερικές φορές αντιφατικές. Πώς η αλλαγή ώρας σε χειμερινή επηρεάζει την ψυχολογία των ανθρώπων Σε μια μελέτη του 2017 από τη Δανία, οι επιστήμονες ανέλυσαν μια ψυχιατρική βάση δεδομένων με περισσότερους από 185.000 ανθρώπους από το 1995 έως το 2012.

Διαπίστωσαν ότι η φθινοπωρινή μετάβαση στην τυπική ώρα συνδέθηκε με 11% αύξηση στα καταθλιπτικά επεισόδια, μια επίδραση που χρειάστηκε 10 εβδομάδες για να εξαλειφθεί. Σημειώνεται ότι για τη δεύτερη αλλαγή ώρας 2022 αναμένεται και η σχετική απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών, όπως είχε συμβεί πέρυσι τον Οκτώβριο με τη χειμερινή ώρα.

Πηγη qdb.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button