ΔΙΑΦΟΡΑ

Αυτές οι πολύχρωμες λίμνες φαίνονται εντυπωσιακές από ψηλά. Μέχρι να πάτε πιο κοντά…

 

Βλέποντας αυτό το θέαμα από ένα αεροπλάνο θα σκεφτεί κανείς ότι χύθηκε κάποιο φορτίο  με χρώμα σε μια λίμνη στο Moab, Γιούτα. Μέσα από τα κόκκινα βράχια ξεπροβάλουν πολύχρωμα γεωμετρικά μοτίβα μπλε κίτρινου και ροζ χρώματος.

Είναι πολύ όμορφο το θέαμα αλλά τι είναι αυτά ;

Τα φωτεινά αυτά χρώματα προέρχονται από χλωριούχο κάλιο. Είναι ένα υδατοδιαλυτό άλας καλίου που έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από 1.500 χρόνια για τη γεωργία, την υαλουργία, το σαπούνι και τη δημιουργία της κλωστοϋφαντουργίας.

Οι λίμνες στην Moab διοικούνται από μια εταιρεία που ονομάζεται Intrepid Potash, Inc. Τα ορυχεία τους είναι σχεδόν 4000 πόδια βαθιά και έχουν 2 δισεκατομμύρια τόνους ποτάσας από τις καταθέσεις των ωκεανών 300 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Το χρώμα προέρχεται από μια χρωστική ουσία που βοηθά στην απορρόφηση του ηλιακού φωτός και επιταχύνει την εξάτμιση  και χρησιμοποιείται στη διαδικασία εξόρυξης. Τα ορυχεία αντλούν ζεστό νερό το οποίο διοχετεύεται μέσα και έξω από τις ρηχές λίμνες και με την επεξεργασία της ποτάσας στο περιεχόμενό τους. Οι διαφορές χρωστικές ουσίες είναι ένα αποτέλεσμα των διαφορετικών αλατοτήτων και συνθέσεων.

Τα ορυχεία είναι 125 χρόνων πριν από την φυσική ποτάσα και πριν εξαντληθεί. Εντυπωσιακές φωτογραφίες από ψηλά. 

πηγη apisteuta.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button