ΔΙΑΦΟΡΑ

Αυτός είναι ο λόγος που οι γιατροί πίνουν καφέ πριν τον μεσημεριανό ύπνο

Αγαπάς τον καφέ και τον μεσημεριανό ύπνο; Τι θα έλεγες αν μπορούσες να τα συνδυάσεις; Νομίζουμε πως θα λατρέψεις έναν υπνάκο με καφέ. Η καφεΐνη και ο ποιοτικός ύπνος συχνά δεν συνδυάζονται όπως έχουμε μάθει ως τώρα, όμως  οι γιατροί, οι αθλητές και οι υπερβολικά κουρασμένοι μαθητές έχουν από καιρό εκθειάσει τα οφέλη της κατανάλωσης καφέ πριν πάρουν έναν  υπνάκο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Myro Figura, MD, αναισθησιολόγο στο UCLA health, η κατανάλωση καφέ (ή άλλου ροφήματος με καφεΐνη) αμέσως πριν πάρουμε έναν υπνάκο μέσα στην ημέρα, μας βοηθά να ξυπνήσουμε νιώθοντας αναζωογονημένοι και γεμάτοι ενέργεια.

«Πιείτε καφέ και μετά πάρτε έναν υπνάκο», συμβουλεύει ο Δρ. Figura σε ένα TikTok που έχει προβληθεί τώρα πάνω από 68.000 φορές. «Είμαι γιατρός και κάνω 24ωρη βάρδια σχεδόν μία φορά την εβδομάδα. Αυτό είναι το hack που χρησιμοποιώ για να το ξεπεράσω. Όταν πίνεις αυτόν τον καφέ, χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να ξεκινήσει. Αυτή είναι η ώρα σου, πήγαινε να πάρεις έναν υπνάκο».

Αλλά τι είναι αυτό  το «coffee nap» και μας κάνει πραγματικά να νιώθουμε περισσότερη ενέργεια από έναν κανονικό υπνάκο

Τι είναι ο υπνάκος  του καφέ

Μελέτες δείχνουν ότι ο συνδυασμός καφέ με έναν υπνάκο, που μερικές φορές αναφέρεται ως «napuccino», θα σε κάνει να νιώθεις πιο ανανεωμένη από τον ύπνο που θα κάνεις χωρίς πρώτα να έχεις πιει καφέ.

Μια συγκεκριμένη μελέτη που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του μεσημεριανού ύπνου, της καφεΐνης και των εργαζομένων στις νυχτερινές βάρδιες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ πριν από τον μεσημεριανό ύπνο έκανε τους συμμετέχοντες να αισθάνονται πιο προσεκτικοί.

Σύμφωνα με τον Δρ. Figura «ακόμα κι αν δεν κοιμηθείς, οι μελέτες δείχνουν ότι θα είσαι ακόμα πιο αναζωογονημένος πίνοντας έναν καφέ από το να πάρεις έναν υπνάκο μόνος σου», υποστηρίζει.

Γιατί ο μεσημεριανός ύπνος του καφέ είναι τόσο ενεργητικός

 

Ο επιστημονικός λόγος πίσω από τα αναζωογονητικά οφέλη του καφέ είναι η σχέση μεταξύ της αδενοσίνης (μιας χημικής ουσίας στο σώμα που μας κάνει να νιώθουμε υπνηλία) και της καφεΐνης. Όταν η αδενοσίνη συσσωρεύεται στο σώμα, νιώθουμε κουρασμένοι.

Ωστόσο, όταν κοιμόμαστε, τα επίπεδα αδενοσίνης πέφτουν. Αυτή η φυσική πτώση της αδενοσίνης σε συνδυασμό με τις ενεργειακές επιδράσεις της καφεΐνης σε αφήνει να νιώθεις τόσο αναζωογονημένος μετά από έναν υπνάκο καφέ.

«Η καφεΐνη είναι ένας αναστολέας των υποδοχέων της αδενοσίνης», εξηγεί ο Δρ. Figura. «Έτσι, ακόμα κι αν υπάρχει αδενοσίνη, δεν μπορεί να σας κάνει να νιώσετε κουρασμένοι, επειδή η καφεΐνη μπλοκάρει τον υποδοχέα. Ο ύπνος, με την πάροδο του χρόνου, στην πραγματικότητα μειώνει την ποσότητα της αδενοσίνης. Το να κάνεις και τα δύο μαζί φαίνεται να έχει προσθετικό αποτέλεσμα».

Πώς να πάρετε το τέλειο «napuccino»

Ο ειδικός στον ύπνο, ο πιστοποιημένος ψυχολόγος και νευροεπιστήμονας Dr Lindsay Browning εμφανίστηκε πρόσφατα στην εκπομπή Steph’s Packed Lunch για να αποκαλύψει πώς ακριβώς να πάρετε το τέλειο nappuccino.

«Πάρτε έναν καφέ και μετά πάρτε έναν υπνάκο 20 λεπτών», συμβουλεύει ο Dr Lindsay Browning. «Τώρα, η καφεΐνη δεν έχει περάσει ακόμα το σύστημά σας, οπότε θα μπορείτε να αποκοιμηθείτε. Αλλά μέχρι να ξυπνήσετε από τον μεσημεριανό ύπνο, θα είναι στον οργανισμό σας, οπότε θα έχετε ανανεωθεί με αυτό το μικρό συμπλήρωμα ενέργειας».

Ένας γρήγορος υπνάκος 20 λεπτών είναι αρκετός χρόνος για να αποκομίσεις τα οφέλη ενός coffee nap, αφήνοντάς σε ανανεωμένη και γεμάτη ενέργεια.

Το διαβάσαμε εδώ theissue.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button