ΔΙΔΑΧΕΣ

Βυζαντινό ραβανί

Το «Βυζαντινό ραβανί» ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Χαριτάκη Κορνηλίας, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Σιροπιασμένο «Βυζαντινό ραβανί» ή «Πολίτικο Θεσσαλονίκης» με βελούδινη κρέμα και αφράτη σαντιγί που λιώνει στο στόμα. Η ονομασία του γλυκού σαφέστατα παραπέμπει στην αστική κουζίνα της Πόλης, την «πόλη των πόλεων», αυτή που ενώνει γαστρονομικές συνήθειες και συνδυάζει την Ανατολή (ραβανί) με τη Δύση (κρέμα ζαχαροπλαστικής και σαντιγί).

Πάνω σε αυτό το λαχταριστό γλυκό, η προκοπή και η δημιουργική φαντασία των νοικοκυρών της κοσμοπολίτικης Κωνσταντινούπολης φέρνει τη δυτική ζαχαροπλαστική να προσθέσει τις γνώσεις τις απογειώνοντας το. Οι Πολίτισσες είναι γνωστές άλλωστε για τις πρωτοποριακές, ιδιοφυείς και εμπνευσμένες μίξεις γεύσεων. Γλυκό γιορτινό, ελαφρύ, σχετικά εύκολο στην παρασκευή που αν και έχει πολλά αυγά παραμένει χωρίς την οσμή τους λόγω των μπόλικων μυρωδικών της συνταγής (βανίλια, κανέλα, μαστίχα).

ΒΑΣΗ
 500 g σιμιγδάλι χοντρό
 200 g ζάχαρη
 450 g γάλα
 10 g μπέικιν
 6 g σόδα
 4 σποράκια μαστίχα
 1 βανίλια
 Ξύσμα πορτοκάλι
 50 g σπορέλαιο
ΣΙΡΟΠΙ
500 g νερό
500 g ζάχαρη
Φλούδα λεμόνι – πορτοκάλι
ΚΡΕΜΑ
1500 g γάλα
220 g ζάχαρη
130 g άμυλο
3 αυγά
Ξύσμα λεμόνι
1 βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΑΣΗ – ΣΙΡΟΠΙ

1

Σε μια μπασίνα βάζουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα, τη μαστίχα, τη βανίλια, το γάλα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε μια ώρα για να φουσκώσει το σιμιγδάλι.

2

Ψήνουμε 170°C για 30 με 40 λεπτά.

3

Σιροπιάζουμε ζεστό γλυκό με κρύο σιρόπι ή το αντίθετο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΕΜΑ

4

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη μισή ζάχαρη. Σε μια μπασίνα βάζουμε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, τη βανίλια το ξύσμα και το άμυλο.

5

Ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα ώστε να πάρουν τη θερμοκρασία του γάλακτος τα αυγά.

6

Στη συνέχεια, ρίχνουμε όλο το μίγμα της μπασίνας στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.

7

Απλώνουμε τη ζεστή κρέμα πάνω στο γλυκό. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα.

πηγη bakery-pastry.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button