ΔΙΑΦΟΡΑ

Γιατί δεν είναι σήμερα του Αγίου Γεωργίου – Πότε είναι φέτος η γιορτή

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι μια από τις σημαντικότερες της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης.

Αποτελεί άλλωστε και μια μέρα που γιορτάζουν σχεδόν όλες οι οικογένειες, αφού το όνομα Γιώργος είναι το πιο συνηθισμένο μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού στην Ελλάδα. Την τελευταία φορά που η γιορτή του Αγίου Γεωργίου μετατέθηκε για μετά την 23η Απρίλη ήταν το 2022.

Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, η μεγάλη γιορτή του Αγίου Γεωργίου επηρεάζεται από τη Σαρακοστή και την ημέρα που προκύπτει κάθε χρόνο το Πάσχα.

Η Ανάσταση είναι κινητή εορτή και υπολογίζεται με βάση την Πανσέληνο. Το Πάσχα καθορίζεται ως την Κυριακή μετά την πρώτη Πανσέληνο που βγαίνει μετά την εαρινή ισημερία. Ανάλογα λοιπόν με την ημερομηνία που γιορτάζεται το Πάσχα, καθορίζεται και η εορτή Αγίου Γεωργίου.

Αγίου Γεωργίου 2024 – Γιορτή 6 Μαΐου

Εάν η 23η Απριλίου βρίσκεται εντός της Σαρακοστής, τότε η γιορτή μεταφέρεται για την επόμενη μέρα του Πάσχα. Παρατηρώντας μάλιστα τα τελευταία χρόνια η μετάθεση της γιορτής έχει συμβεί το 2013, το 2016 και το 2019, το 2021, το 2022 ενώ αναμένεται να συμβεί και πάλι εφέτος (2024) όπου η εορτή μετατίθεται στις 6 Μαΐου 2024.

Όπως αναφέρει το ekklisiaonline.gr, το ίδιο συμβαίνει και με την εορτή του Αγίου Μάρκου του Αποστόλου και Ευαγγελιστή. Η ημέρα εορτής της μνήμης του είναι 25 Απριλίου. Όπως και με την εορτή του Αγίου Γεωργίου έτσι και η ημέρα εορτής του Αποστόλου Μάρκου μετατίθεται μετά το Πάσχα εάν αυτό είναι μετά τις 25 Απριλίου. Στην περίπτωση του Αγίου Μάρκου η εορτή μετατίθεται δύο ημέρες μετά το Πάσχα, την Τρίτη της Διακαινησίμου.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις έχουμε μεταφορά και της εορτή του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου όπου γιορτάζει κανονικά στις 2 Μαΐου με την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του. Όταν όμως το Πάσχα είναι μετά τις 30 Απριλίου μετατίθεται η εορτή την Τετάρτη της Διακαινησίμου ώστε να μην συμπέσει με τις γιορτές του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Μάρκου Δευτέρα και Τρίτη της Διακαινησίμου αντίστοιχα.

To διαβάσαμε εδώ tilestwra.com

 

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button