ΔΙΔΑΧΕΣ

Γιατί στις εικόνες η Αγία Βαρβάρα κρατάει ένα ποτήρι;

 Γιορτή Πυροβολικού είναι σήμερα, 4 Δεκεμβρίου. Η Αγία Βαρβάρα είναι η προστάτιδα του Πυροβολικού και στον Ελληνικό Στρατό τηρούν την παράδοση, γιορτάζοντας με λουκουμάδες

Η Αγία Βαρβάρα είναι η προστάτιδα του πυροβολικού. Σήμερα 4 Δεκεμβρίου το πυροβολικό γιορτάζει.

Γιορτή σήμερα 4 Δεκεμβρίου: Η Αγία Βαρβάρα

Η Αγία Βαρβάρα έζησε και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Η μνήμη της τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Αγία Βαρβάρα ήταν μονογενής θυγατέρα του πλούσιου και επιφανούς Έλληνα ειδωλολάτρη Διόσκουρου, Σατράπη της Νικομήδειας.

Η νεαρή Βαρβάρα φωτίστηκε από την Αλήθεια του Θείου Λόγου και ασπάσθηκε το Χριστιανισμό. Το περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκε, απαρτιζόταν από φανατικούς ειδωλολάτρες αλλά παρά τις προσπάθειές τους να μεταπειστεί, η απόφασή της ήταν σταθερή και αμετάκλητη. Ο πατέρας της τότε την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας, για να την τιμωρήσει με σκοπό να την επαναφέρει στην ειδωλολατρία.

Ο Έπαρχος την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια για να απαρνηθεί το Χριστό. Τελικά, την αποκεφάλισε ο ίδιος της ο πατέρας με ξίφος. «Ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται», όπως σημειώνει ο βιογράφος της Συμεών. Ονομάσθηκε Μεγαλομάρτυρας για την αμετάκλητη απόφασή της να μην απαρνηθεί τον Χριστό παρά τα βασανιστήρια που υπέστη.

Κατά την παράδοση Θεία Δίκη, με τη μορφή κεραυνού, κατέκαυσε το δήμιο – πατέρα της την ώρα που αποχωρούσε από το χώρο του μαρτυρίου. Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού.

Η γιορτή του Πυροβολικού με λουκουμάδες

Η παράσταση του Πυροβολικού έχει δύο πυροβόλα χιαστί: αναπαριστούν το Πυροβολικό Μάχης και πύραυλος που συμβολίζει το Α/Α Πυροβολικό και τις τεχνολογικές εξελίξεις του Όπλου. Το ρητό του Πυροβολικού είναι: «ΙΣΧΥΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ» (Η ισχύς εξαρτάται – αποκτάται με τη γνώση). Από το 1829 καθιερώθηκε η Αγία Βαρβάρα ως προστάτιδα του Πυροβολικού του Ελληνικού Στρατού.

Την 4η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, στο τότε νεοσύστατο «Τάγμα Πυροβολιστών», όπως ονομαζόταν, έγινε ο πρώτος εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας ως προστάτιδας του Πυροβολικού. Στους επισκέπτες προσφέρθηκαν λουκουμάδες με κονιάκ. Το ίδιο έγινε και την επόμενη χρονιά και χρόνο με τον χρόνο καθιερώθηκε ως παράδοση.

Η Διεύθυνση Πυροβολικού του ΓΕΣ για να τιμήσει την Προστάτιδα του Όπλου Αγία Βαρβάρα εξέδωσε το 1999 αναμνηστικό μετάλλιο: Ήταν με την ευκαιρία των 170 ετών από την καθιέρωση της Αγίας Βαρβάρας ως προστάτιδας.

Γιατί στις εικόνες η Αγία Βαρβάρα κρατάει ένα ποτήρι;

Στη Ορθόδοξη εικονογραφία η Αγία Βαρβάρα ζωγραφίζεται πολλές φορές μ’ ένα ποτήριο στο χέρι κι αυτό γιατί… είναι προστάτιδα ενάντια στο αιφνίδιο θάνατο και μη θέλοντας να στερηθούν οι ετοιμοθάνατοι την Θεία Κοινωνία. Συχνά τη συναντούμε κοντά σ΄ έναν πύργο (με τρία παράθυρα) ή κρατώντας ένα βιβλίο (για τους ετοιμοθάνατους) ή ένα κλαδί φοίνικα.

 

πηγη ekklisiaonline.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button