ΔΙΑΦΟΡΑ

Γιατρός προειδοποιεί: Μην καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτες

Σε αντίθεση με ότι μπορεί να πιστεύουν οι περισσότεροι, το κερί στα αυτιά δεν είναι κάτι κακό.

Το καθάρισμα των αυτιών με μπατονέτα θα πρέπει να αποφεύγεται, επιμένει η ακουολόγος στο Boots Hearingcare, Sophy Magee. Η ίδια εξηγεί: «Μπορεί να νομίζετε ότι αφαιρείτε το κερί όταν βλέπετε τα υπολείμματα στην μπατονέτα, αλλά μην ξεγελιέστε. Ουσιαστικά, τοποθετώντας μία μπατονέτα στο εσωτερικό του αυτιού σπρώχνετε το κερί περιμετρικά και προς τα μέσα, γεγονός που προκαλεί περαιτέρω συσσώρευση και καθιστά πιο δύσκολη την αφαίρεσή του».

Επίσης, συμπληρώνει ότι αυτή η διαδικασία «όχι μόνο δεν αφαιρεί πραγματικά το κερί, αλλά μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στο ευαίσθητο δέρμα του ακουστικού πόρου, να συμπιέσει το κερί του αυτιού στο τύμπανο ή στη χειρότερη περίπτωση να τρυπήσει το τύμπανο του αυτιού. Επίσης, εκθέτει το άτομο σε μεγαλύτερο κίνδυνο επώδυνων λοιμώξεων».

Όσον αφορά τους κώνους καθαρισμού αυτιών, διευκρινίζει ότι δεν τους συνιστά. «Αυτοί οι κώνοι τοποθετούνται στο αυτί ενώ ο ασθενής είναι ξαπλωμένος στο πλάι και στη συνέχεια θα πρέπει να ανάψετε τον κώνο. Υποστηρίζεται ψευδώς ότι η φλόγα δημιουργεί αρνητική πίεση, απορροφώντας το κερί του αυτιού. Διατίθενται στην αγορά ως φυσική θεραπεία, αλλά είναι αναποτελεσματικοί και ενέχουν πολλούς κινδύνους, οδηγώντας σε πιθανούς τραυματισμούς όπως εγκαύματα και διάτρηση του τυμπάνου», καταλήγει.

Τέσσερις ασφαλείς τρόποι για να καθαρίσετε τα αυτιά σας

Απλά αφήστε τα αυτιά σας ήσυχα

Η Sophy Magee τονίζει: «Τα αυτιά σας είναι ένα αυτοκαθαριζόμενο όργανο που είναι φυσικά σχεδιασμένο για να διατηρεί την υγιεινή του. Έτσι, ενώ μπορεί να αισθάνεστε ωραία καθαρίζοντας τα αυτιά σας, συνιστάται να τα αφήσετε ήσυχα, εκτός και εάν η συσσώρευση κεριού είναι πραγματική αιτία ανησυχίας».

Σύμφωνα με την ίδια το κερί στα αυτιά «βοηθά στην πρόληψη της εισόδου ξένων σωμάτων και σκόνης, λιπαίνει τον ακουστικό πόρο ώστε να μην ξηραίνεται και να προκαλεί φαγούρα και παγιδεύει βακτήρια που θα μπορούσαν να προκαλούν λοιμώξεις».

Τακτικό πλύσιμο

Η ακουολόγος λέει: «Όταν κάνετε ντους ή μπάνιο, πλύνετε απαλά το εξωτερικό μέρος των αυτιών σας με λίγο σαπούνι και ζεστό νερό. Για πιο λεπτομερή καθαρισμό, χρησιμοποιήστε μια υγρή πετσέτα για να σκουπίσετε απαλά το εξωτερικό μέρος του αυτιού. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μαλακώσετε το κερί, διευκολύνοντάς το να κινηθεί φυσικά προς το άνοιγμα του αυτιού ως μέρος της διαδικασίας αυτοκαθαρισμού».

Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο

Μπορεί να δείτε φυσικά έλαια όπως το ελαιόλαδο ή και αιθέρια έλαια να προωθούνται στο διαδίκτυο για να μαλακώσουν το κερί των αυτιών, αλλά θα πρέπει να προσεγγίσετε αυτή τη μέθοδο με προσοχή.

Η Sophy Magee συμβουλεύει ότι μία σταγόνα ελαιολάδου για τον καθαρισμό των αυτιών είναι αρκετή, ενώ συνιστά να μείνουμε μακριά από σχετικά προϊόντα που πωλούνται στην αγορά.

Η ίδια προσθέτει: «Τα αιθέρια έλαια δεν είναι κάτι που προτείνω. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή τα αιθέρια έλαια είναι «φυσικά» και φυτικής προέλευσης, είναι ασφαλή για εξωτερική χρήση. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα και μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε πόνο, ερυθρότητα και ακόμη και εγκαύματα».

Κιτ καθαρισμού αυτιών

Εάν αισθάνεστε ότι υπάρχει μεγάλη συσσώρευση κεριού στα αυτιά σας, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κιτ καθαρισμού, το οποίο διατίθεται στα περισσότερα φαρμακεία. Η Magee λέει: «Αυτά τα κιτ είναι χρήσιμα για την ασφαλή αφαίρεση της περίσσειας κεριού, αλλά θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμβουλευτεί έναν γιατρό εκ των προτέρων».

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr/

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button