ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιορτή στην Κάλυμνο για τον Όσιο Σάββα

Ένας σύγχρονος άγιος που υπήρξε μαθητής του Αγίου Νεκταρίου

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε και εφέτος η πάνσεπτος μνήμη του Οσίου Σάββα του εν Καλύμνω ασκήσαντος.

Την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, ημέρα της κοιμήσεώς του και της ανακομιδής των αγίων λειψάνων του, όρισε η Αγία μας Εκκλησία να τελείται η μνήμη του εξ’ Ανατολικής Θράκης καταγωμένου συγχρόνου Αγίου Σάββα του νέου, του και μαθητού γενομένου του Αγίου Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 1η Απριλίου 2017, ετελέσθη Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στο οποίο χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, στον οποίο τόνισε το ασκητικό φρόνημα του Οσίου Σάββα. Κατά τον Εσπερινό συγχοροστάτησε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Λέρου κ. Παΐσιος.

Στον εσπερινό παραβρέθηκαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας και από τις τοπικές Αρχές ο Δήμαρχος Καλυμνίων Ιωάννης Γαλουζής, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Ψαράς και Μικές Ρήγας, ο Πρόεδρος της ΑΝΕΚ Γιάννης Διαμαντής και δημοτικοί σύμβουλοι. Επίσης ο έπαρχος Κω Γ. Χαλκιδιός. Από τις στρατιωτικές Αρχές ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Δημήτριος Χούπης και ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχης Νικόλαος Καζαντζής.

Μετά το πέρας του Εσπερινού και περί ώρα 10:00΄ μ.μ., ξεκίνησε η τέλεση  Ιεράς  Αγρυπνίας (Μικρόν Απόδειπνον, οι Χαιρετισμοί του Αγίου, Μεσονυκτικόν, Όρθρος, και Νυκτερινή Θεία Λειτουργία), χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου, (ώρα 10:00΄ μ.μ. με 2:00΄ πρωινή).

Το πρωί της Κυριακής, 2/4 ετελέσθη τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου, Μητροπολίτου Κώου κ. Ναθαναήλ, ο οποίος προεξήρχε κατά την Θεία Λειτουργία, και Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κώου κ. Ναθαναήλ, ο οποίος ομίλησε περί του πνευματικού αγώνος του Οσίου Σάββα, αναφερθείς παράλληλα και στην συνεορταζομένη Αγία Μαρία την Αιγυπτία.

Ακολούθησε λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου στον αύλειο χώρο της Μονής, με την συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, και εψάλη δέησις στον τάφο του Οσίου Σάββα.

Τον εορτασμό του Οσίου Σάββα, τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές και πλήθος πιστών, από όλη την Ελλάδα, που συνέρρευσαν στην Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Καλύμνου, όπου και φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα του Αγίου.

Το απόγευμα της Κυριακής ετελέσθη ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ.Παϊσίου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, αναφερόμενος στα στοιχεία αγιότητος του Οσίου Σάββα.

πηγη ikivotos.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button