ΥΓΕΙΑ

Δείτε πόσο καλό κάνει το μαύρο πιπέρι

Μαύρο πιπέρι. Ιδιότητες και οφέλη για την υγεία

Την αλατιέρα τη χρησιμοποιούμε συνεχώς. Βάζουμε αλάτι σχεδόν στα πάντα. Από την άλλη μεριά το πιπέρι το σηκώνουμε … Σπάνια!

Οι περισσότεροι είναι “μαλωμένοι” με τα καυτερά με πρώτο πρώτο στη λίστα το κλασσικό πιπέρι. Ήρθε η ώρα λοιπόν να το δούμε διαφορετικά. Από ότι φαίνεται το πιπέρι έχει μια σειρά από διατροφικά οφέλη που θα σας εντυπωσιάσουν και θα το δείτε με άλλο μάτι! Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν το αμυντικό σύστημα της επιδερμίδας και καθυστερεί την γήρανση.

Το μαύρο πιπέρι περιέχει μια ένωση που ονομάζεται πιπερίνη και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων του καρκίνου του μαστού. Η πιπερίνη που περιέχει, έχει την ιδιότητα να τονώνει το νευρικό σύστημα και να βοηθά στην ομαλότερη λειτουργία του.

Μαύρο πιπέρι. Διατροφική αξία ανά 100 g

Θερμίδες (kcal) 251
Λιπίδιο 3,3 g
Χοληστερόλη 0 mg
Νάτριο 20 mg
Κάλιο 1.329 mg
Υδατάνθρακες 64 g
Φυτικές ίνες 25 g
Ζάχαρη 0,6 g
Πρωτεΐνη 10 g
Βιταμίνη A 547 IU Βιταμίνη C 0 mg
Ασβέστιο 443 mg Σίδηρος 9,7 mg
Βιταμίνη D 0 IU Βιταμίνη B6 0,3 mg
Βιταμίνη B12 0 µg Μαγνήσιο 171 mg

Μια πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και δημοσιεύτηκε στο Cell Biochemistry and Biophysics έφερε στο φως μια σειρά από οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση μαύρου πιπεριού στο φαγητό.

Η μελέτη ερευνούσε τα οφέλη από την καθημερινή κατανάλωση μαύρου πιπεριού μαζί με το φαγητό για 90 μέρες. Παρακάτω σας παραθέτουμε τα ευρήματα:

Βελτιώνει τη χώνεψη

Για την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού σωλήνα και κατά συνέπεια της χώνεψης των τροφών απαιτείται ικανή ποσότητα υδροχλωρικού οξέως.

Είναι από τα βασικά πεπτικά υγρά που συμβάλλουν στην διάσπαση των τροφών και στη χώνεψή τους. Όταν υπάρχει έλλειψη συνήθως έχουμε αέρια, φουσκώματα ή και δυσκοιλιότητα. Το μαύρο πιπέρι συμβάλλει στην παραγωγή του υδροχλωρικού οξέως στο στομάχι. Θέλετε λοιπόν καλύτερη χώνεψη; Πιπέρι! Όχι αλάτι.

Βελτιώνει τη διατροφική αξία κάθε βούκας που τρώτε

Η βιοδιαθεσιμότητα με απλά λόγια είναι η ευκολία με την οποία το σώμα σας μπορεί να αφομοιώσει τα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό που τρώτε. Προφανώς όσο περισσότερο αφομοιώνετε τόσο το καλύτερο.

Ένας ισχυρός σύμμαχος σε αυτή τη διαδικασία είναι το μαύρο πιπέρι. Αυξάνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από κάθε σας βούκα. Σε πολλές περιπτώσεις αυξάνει την απορρόφηση και τη δράση συμπληρωμάτων διατροφής. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλές φόρμουλες της Healthia περιέχουν εκχύλισμα μαύρου πιπεριού. Έτσι λοιπόν όχι μόνο νοστιμίζει το φαγητό σας αλλά το κάνει και πολύ πιο θρεπτικό.

Βουλωμένη μύτη; Σας έχουμε καλά νέα

Θα γνωρίζετε πως αν μυρίσετε πιπέρι το πιο πιθανό είναι να φταρνιστείτε. Τα οφέλη όμως είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό φτάρνισμα. Το μαύρο πιπέρι μπορεί να σας βοηθήσει να ξεβουλώσει η μύτη σας και να μαλακώσουν τα φλέγματα.

Οι φυσικές αντιμικροβιακές του ιδιότητες μπορούν να σας βοηθήσουν στον καθαρισμό ολόκληρου του αναπνευστικού συστήματος. Για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του άνω αναπνευστικού θα σας προτείναμε σε ζεστό νερό ή στο τσάι σας να τρίψετε λίγο φρέσκο πιπέρι και να κάνετε εισπνοές πριν το πιείτε.

Απαλύνει τα συμπτώματα αρθρίτιδας

Οι ειδικοί στο πανεπιστήμιο του Michigan βρήκαν πως το μαύρο πιπέρι είναι ένα αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες, κάνοντάς το έτσι ένα χρήσιμο εργαλείο στη μάχη κατά της αρθρίτιδας.

Η πιπερίνη είναι ένα ενεργό συστατικό του πιπεριού που έχει αποδειχτεί πως αναστέλλει τη φλεγμονή καθώς ενεργοποιεί την ιντερλευκίνη 6 και την προσταγλανδίνη. Μελέτες ζώων έδειξαν πως η πιπερίνη μειώνει τη φλεγμονή και απαλύνει τον πόνο της αρθρίτιδας που είναι το πιο συχνό σύμπτωμα.

Συμβάλλει στη μάχη κατά του καρκίνου:

Το μαύρο πιπέρι δεν έχει απλά αντιοξειδωτική δράση. Φαίνεται πως δρα στοχευμένα κατά των καρκινικών κυττάρων. Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών έδειξαν πως το μαύρο πιπέρι ενδέχεται να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου του παχέως εντέρου και του μαστού.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του St. Louis University βρήκε πως το μαύρο πιπέρι μπλοκάρει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του παχέως εντέρου. Άλλη μια μελέτη στο πανεπιστήμιο του Michigan έδειξε πως το πιπέρι ενδέχεται να λειτουργήσει προληπτικά στον καρκίνο του μαστού καθώς περιορίζει την ανάπτυξη των πρωτογεννών κυττάρων που δημιουργούν μετέπειτα όγκους.

Προστατεύει την καρδιά σας

Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο μαύρο πιπέρι είναι ισχυρός σύμμαχος της καρδιάς σας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα φυτοχημικά στοιχεία ρυθμίζουν την πίεση του αίματος και προστατεύουν την καρδιά σας. Σε μελέτες που διεξήχθησαν σε ζώα, η πιπερίνη βρέθηκε πως μείωσε την αρτηριακή πίεση.

Συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου

Η πιπερίνη που βρίσκεται στο μαύρο πιπέρι έχει βρεθεί πως αλληλεπιδρά με τη σερετονίνη στον εγκέφαλό μας, πράγμα που σημαίνει πως ενδέχεται να έχει θετική επίδραση στη διάθεση αλλά και στη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου.

Πέραν τούτου, το πιπέρι είναι πλούσιο σε χρώμιο, ένα ιχνοστοιχείο που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να επεξεργαστεί την καλή χοληστερίνη και τα λιπαρά οξέα που χρειάζεται ο εγκέφαλος καθημερινά για την εύρυθμη λειτουργία του.

Παρέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που συνήθως παραλείπουμε

Το μαύρο πιπέρι είναι καλή πηγή μαγγανίου, βιταμίνης Κ και σιδήρου, μικροθρεπτικών συστατικών που συνήθως παραλείπουμε από τη διατροφή μας ενώ είναι απαραίτητα για την καλή υγεία.

Η ομάδα των επιστημών σημειώνει πως είναι καλύτερο το φρεσκοτριμμένο πιπέρι στο πιάτο που μόλις έχει σερβιριστεί παρά το πιπέρι στο φαγητό που μαγειρεύεται. Κοινώς, βάλτε το καθένας στο πιάτο του κατά βούληση! Άρα δε νοστιμίζει απλά. Εάν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω οφέλη για την υγεία δεν έχετε παρά να το προσθέσετε στη διατροφή σας σε καθημερινή βάση.

Συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού

Το μαύρο πιπέρι, δεν νοστιμίζει μόνο το φαγητό. Συμβάλλει και στην αποτοξίνωση του σώματός. αφού δρα ως διουρητικό. Επιπλέον, βοηθά την διαδικασία της εφίδρωσης, που αποτελεί ακόμα μια μέθοδο αποβολής των τοξικών ουσιών από τον οργανισμό.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Spice Trade Association, το μαύρο πιπέρι περιέχει μικροποσότητα νατρίου. Υπάρχουν περίπου 10 χιλιοστόγραμμα νατρίου σε 100 γραμμάρια μαύρου πιπεριού. Προσθέτοντας λίγο παραπάνω πιπέρι στο φαγητό, εκτός από τα ευεργετικά οφέλη για την υγεία αυξάνουμε και το μεταβολισμό συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Healthia tip 1): Το κόκκινο πιπέρι καγιέν σε συνδυασμό με το μαύρο πιπέρι είναι πανίσχυρος σύμμαχος στην απώλεια βάρους, αυξάνει σημαντικά το μεταβολισμό και τις καύσεις λόγω της θερμογέννησης και έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Το εκχύλισμα μαύρου πιπεριού είναι ένα από τα 17 συστατικά της φόρμουλας του συμπληρώματος MY 6 PACK που μπορείτε να δείτε στο τέλος της σελίδας. Healthia tip 2): Ένα από τα πιο ισχυρά superfoods της φύσης είναι το μπαχαρικό κουρκουμάς, γνωστός και ως Turmeric. Βασική δραστική ουσία είναι οι φυτοχημικές ενώσεις που ακούν στο όνομα κουρκουμινοεϊδή.

Το βασικό πρόβλημα όμως με τον κουρκουμά είναι η πολύ χαμηλή απορροφητικότητα (λιγότερη από 10%) Το εκχύλισμα μαύρου πιπεριού (πιπερίνη) σε ποσοστό 5% αυξάνει την απορροφητικότητα κατά 2000%. Αυτό είναι και το μυστικό του X-TRA TURMERIC της Healthia που είναι βιολογικής καλλιέργειας και παρασκευάζεται με ορθομοριακό τρόπο ώστε να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή απορροφητικότητα και ευεργετική δράση.

Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν γνωμάτευση του γιατρού σας ή την επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια εξειδικευμένη διατροφή και αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πρώτα.
πηγη  healthia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button