ΔΙΑΦΟΡΑ

“Είναι παράνομα & επικίνδυνα”: Τέλος από τα περίπτερα πασίγνωστα ζελεδάκια, ανησυχία σε χιλιάδες γονείς

Τα ζελεδάκια κάνναβης δεν θα πωλούνται από δω και στο εξής στα περίπτερα, με απόφαση που έλαβε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι «παράνομα».

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε στο Action 24, σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας «μια από τις πρώτες μου αποφάσεις που υπέγραψα ήταν να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα ζελεδάκια κάνναβης, που πουλιούνται στα περίπτερα, είναι επικίνδυνα και εμπεριέχουν ναρκωτική ουσία. Τα εντάξαμε στις ναρκωτικές ουσίες και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από όλα τα σημεία πωλήσεως, είναι παράνομα. Αυτά τα ζελεδάκια δεν είναι να τα παίρνουν τα παιδιά και να τα τρώνε σαν τσίχλες».

Συγκεκριμένα, μέσω σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), όλα τα προϊόντα που περιέχουν την ουσία HHC (εξαϋδροκανναβινόλη) – μια ουσία που περιέχεται σε πολλά προϊόντα που πωλούνται ελεύθερα μέχρι σήμερα στα περίπτερα – θα συμπεριλαμβάνονται στις ναρκωτικές ουσίες.

Όταν η απόφαση πάρει ΦΕΚ, τις επόμενες μέρες, τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να αποσυρθούν από τα σημεία πώλησης.

Τα ζελεδάκια κάνναβης έχουν μεγάλη απήχηση σε νέους

Τα ζελεδάκια και εν γένει τα προϊόντα με HHC είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα σε μαθητές και εφήβους, ωστόσο, έχουν καταγραφεί παρενέργειες, όπως η περίπτωση 20χρονου, που κατανάλωσε ζελεδάκια κάνναβης, τα οποία είχε αγοράσει από περίπτερο, τον περασμένο Νοέμβριο και εμφάνισε ζαλάδες και εμετούς και οι γιατροί στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας διέγνωσαν τροφική δηλητηρίαση και τον παρέπεμψαν για εισαγωγή και νοσηλεία στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

Μετά τη σχετική απόφαση, η ουσία εξαϋδροκανναβινόλη (HHC) και τα παράγωγά της, θα υπαχθούν στον Πίνακα Β’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.3459/2006 «Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον ν.4139/13 «Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις».

Το ζήτημα με τα βρώσιμα κανναβιδοειδή απασχολεί πολλές ακόμη χώρες της Ευρώπης, εκ των οποίων κάποιες αναγκάζονται πλέον να πάρουν μέτρα.

Το διαβάσαμε εδώ i-diakopes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button