ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΓΙΩΝ

Ευγενία Κλειδαρά: Η Αγία μορφή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης (ΒΙΝΤΕΟ)

Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την κοίμηση της Ευγενίας Κλειδαρά, Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Μυτιλήνη, μιας ξεχωριστής προσωπικότητας που σφράγισε με την παρουσία της το νησί.

Καταγόμενη από τη Χίο, εγκαταστάθηκε σε αυτόν τον τόπο κάτω από αντίξοες συνθήκες. Το κοινωνικό, φιλανθρωπικό, Εθνικό, πνευματικό, συγγραφικό και εκδοτικό της έργο είναι τεράστιας σημασίας. Η οργάνωση της Ιεράς Μονής του Αγίου Ραφαήλ σε πρότυπο μοναχικής πολιτείας και αγάπης αποτελεί για όλον τον κόσμο παράδειγμα προς μίμηση.

Στο πρόσωπό της αποτυπώνεται απέραντη η αγάπη προς το πλησίον. Ολόκληρη η ζωή της είναι ένας αγώνας δημιουργίας με καταβολή δυνάμεων στον ανώτατο δυνατό βαθμό. Ένας αγώνας σε ένα δρόμο δύσκολο, με εμπόδια και αντιξοότητες, μια ζωή που αξιολογείται από τρίτους σε εκτεταμένη κλίμακα με άριστα και θεάρεστα έργα.

Με το εκδοτικό της έργο δίνει μια αγκαλιά στην αγωνία των πονεμένων. Τα βιβλία της Αγίας Μητέρας είναι εμπλουτισμένα από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, αποτελούν μια αστείρευτη πηγή θαυμάτων και κάθε σελίδα είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός. Τα βιβλία της, μεταφρασμένα στην Αγγλική, βοηθούν πνευματικά τους άλλους λαούς και τους γνωρίζουν το βίο των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Η Ηγουμένη δεν έδωσε ποτέ σημασία στα κοσμικά, το χρήμα και την κτήση αυτού. Επηρεασμένη από το «Δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε» ενίσχυσε Οργανισμούς, Φορείς, Συλλόγους, φιλανθρωπικά Ιδρύματα, φοιτητές, διανοούμενους, Δήμους, Σχολεία, Στρατό και ιδιώτες.

Διαβάστε εδώ:  Ι.Μ. Λαγκαδά: Η ανάμνηση της ευρέσεως των Λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ (ΦΩΤΟ)

Η Γερόντισα Ευγενία ήρθε στη Μονή τον Απρίλιο του 1964 μαζί με την Παρθενία Κιρλαγκίτση και με απόφαση του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου ανέλαβε Ηγουμένη στην Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ. Χρηματοδότησε το κτίσιμο 2 νηπιαγωγείων (Θερμή, Πλωμάρι) στη Λέσβο και τη βιβλιοθήκη του Ιστορικού Γυμνασίου Μυτιλήνης.

Η Ηγουμένη Ευγενία έγραψε περισσότερα από 150 βιβλία. Τα 70 από αυτά αναφέρονται σε θαύματα του Αγίου Ραφαήλ. Πολλά από τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες, ενώ 3 έργα της εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Πηγή υλικού:

Ευγενίας Κλειδαρά, Ηγουμένης Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ Μυτιλήνης, «Τὶς Θεὸς Μέγας ὡς ὁ Θεὸς ἡμῶν; Σὺ εἰ ὁ Θεὸς ὁ ποιῶν θαυμάσια μόνος», Τόμος Δεύτερος, Αθήνα 2010

Wikipedia

πηγη vimaorthodoxias.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button