ΔΙΑΦΟΡΑ

Ευρωπαϊκή υπηρεσία προειδοποιεί για κίνδυνο πανδημίας

«Συναγερμός» από τους επιστήμονες για νέα θανατηφόρα πανδημία

Η προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων σχετικά με τη γρίπη των πτηνών H5N1 αναδεικνύει τον κίνδυνο πιθανής πανδημίας σε περίπτωση μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο ιός αυτός, ο οποίος προέρχεται από τα πτηνά, έχει προκαλέσει θανάτους και σε ανθρώπους και σε θηλαστικά, ενώ η επιδημία του είναι πλέον επικίνδυνη και για τα θηλαστικά. Με την αύξηση των κρουσμάτων σε εκτροφεία αγελάδων στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος για μετάδοση του ιού στον άνθρωπο αυξάνεται, προκαλώντας ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γρίπη των πτηνών: Κίνδυνος πανδημίας

Σε περίπτωση που μεταλλαχθεί και αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, η γρίπη των πτηνών Η5Ν1 θα προκαλέσει πανδημία, προειδοποίησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων, καθώς τα κρούσματα μεταξύ θηλαστικών πολλαπλασιάζονται.

Η προειδοποίηση του EFSA έρχεται την ώρα που ο ιός εξαπλώνεται σε εκτροφεία αγελάδων σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ. Ένα κρούσμα καταγράφηκε σε εργαζόμενο φάρμας, ο οποίος πάντως αναρρώνει χωρίς σοβαρά συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από τον Ιανουάριο του 2003 μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 887 κρούσματα του Η5Ν1 σε ανθρώπους, από τα οποία το 52% ήταν θανατηφόρα. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούσαν άτομα που ήρθαν σε επαφή με άρρωστα άγρια ή οικόσιτα πτηνά.

«Μετάδοση μεγάλης κλίμακας μπορεί να συμβεί λόγω έλλειψης ανοσιακής άμυνας των ανθρώπων»

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας διαβεβαίωσε ότι «ο κίνδυνος για το κοινό παραμένει χαμηλός», αν και υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες ακόμα ενδείξεις ότι ο ιός μεταδίδεται απευθείας μεταξύ αγελάδων και άλλων θηλαστικών.

Στη Νότια Αμερική, η γρίπη των πτηνών αποδεκατίζει θαλάσσιους ελέφαντες.

Γρίπη των πτηνών: Προφύλαξη και εμβολιασμός

Εκατοντάδες εκατομμύρια άγρια και εκτρεφόμενα πτηνά έχουν πεθάνει την τελευταία διετία από τον Η5Ν1, ο οποίος έχει πλέον επεκταθεί ακόμα και στην Ανταρκτική, όπου απειλεί τις αποικίες πιγκουίνων.

Τα πολυάριθμα κρούσματα μεταξύ θαλάσσιων ελεφάντων στη Νότια Αμερική δημιουργούν υποψίες ότι ο ιός μπορεί να μεταδίδεται απευθείας μεταξύ θηλαστικών.

«Αν ο ιός Α(Η5Ν1) της γρίπης των πτηνών αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται αποτελεσματικά μεταξύ ανθρώπων, μετάδοση μεγάλης κλίμακας μπορεί να συμβεί λόγω έλλειψης ανοσιακής άμυνας των ανθρώπων έναντι των ιών Η5» εκτίμησε ο EFSA σε έκθεσή του.

Εκτός από θαλάσσιους ελέφαντες, ο ιός έχει βρεθεί επίσης να προσβάλλει γάτες, κατσίκες, αλεπούδες, ρακούν, ασβούς, καφέ και πολικές αρκούδες.

To θετικό είναι ότι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες όπως η GSK και η Mοderna δηλώνουν έτοιμες να παράγουν εμβόλιο γρίπης των πτηνών για τον άνθρωπο εφόσον χρειαστεί.

Οι μονάδες που παρασκευάζουν σήμερα εμβόλια για την εποχική γρίπη θα μπορούσαν μέσα σε λίγους μήνες να παραγάγουν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου για τον Η5Ν1.

To διαβάσαμε εδώ ipliroforia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button