ΔΙΑΦΟΡΑ

Η ακρίβεıα δεν έχει τέλος – Έρχονται νέες αuξńσεις σε 100 προϊόντα

Μέχρι τα μέσα Μαΐου αναμένεται να ανατιμηθούν κατά 7% βασικά αγαθά, όπως τα σοκολατοειδή και τα όσπρια.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑ – ΠΗΓΗ: Realnews

Στοχευμένες αυξήσεις σε 100 βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα, βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη από ορισμένες βιομηχανίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Realnews. Οι συγκεκριμένες ανατιμήσεις αναμένεται να έχουν περάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ μέχρι το τέλος Μαΐου, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους.

Οι νέες αυξήσεις φτάνουν περίπου το 7% κατά μέσο όρο και αρκετές από αυτές αφορούν σοκολατοειδή, καθώς η τιμή του κακάο έχει σημειώσει εκρηκτική άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, ξεπερνώντας ακόμη και τα 10.300 ευρώ ανά τόνο, όταν πέρυσι είχε 2.500 ευρώ ο τόνος. Επίσης, σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται η τιμή του ελαιολάδου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «R», οι ανατιμήσεις, κάποιες από τις οποίες έχουν περάσει ήδη στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αφορούν τα εξής προϊόντα: Σοκολάτες, κρουασάν, προϊόντα ζαχαροπλαστικής έως 25%, παξιμάδια 20%, κρασιά έως 18%, πυρηνέλαιο επώνυμο αλλά και ιδιωτικής ετικέτας έως 17%, πάστα ελιάς έως 17%, χυμό ανανά 16%, ξίδι βαλσαμικό έως 17%, φασόλια, φακές ρεβίθια και ρύζι έως 14%, ανθρακούχο νερό έως 15%, καφέ εσπρέσο έως 12%, αποσμητικά έως 12%, εισαγόμενο εμφιαλωμένο νερό έως 9%, πορτοκαλάδες και λεμονάδες 7%, αλλαντικά 6%, σιρόπι βύσσινο, σοκολάτα, καραμέλα 6%, καφέδες στιγμιαίος και καπουτσίνο έως 5% και παγωτά 3,5%. Πρόκειται για αυξήσεις που πραγματοποιούνται από μεμονωμένους προμηθευτές και όχι από το σύνολο των εταιρειών που παράγουν ή εμπορεύονται τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι περισσότερες ανατιμήσεις οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι, για παράδειγμα, η ραγδαία αύξηση της τιμής του κακάο και του χυμού πορτοκαλιού. Τονίζουν, μάλιστα, ότι πλέον οι όποιες αυξήσεις σε προϊόντα είναι στοχευμένες και εκτιμούν πως και τους επόμενες μήνες θα υπάρξουν ανατιμήσεις, οι οποίες όμως θα είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εφόσον δεν υπάρξουν ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν αισθητά τις τιμές των εμπορευμάτων.

Εντονος, όμως, είναι ο προβληματισμός στην αγορά αναφορικά με την πορεία της τιμής του πετρελαίου μπρεντ, η οποία κινείται πέριξ των 90 δολαρίων το βαρέλι και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Το διαβάσαμε εδώ tilestwra.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button