ΔΙΑΦΟΡΑ

Η πεντανóστιμη υπερτρоφή που έχει αντικαρκıνική δράση χαρiζει λαμπερó δέρμα και ενıσχύει το ανοσοποητıκό

Πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Αυτή η υπερτροφή χαρίζει λαμπερό δέρμα και γερακίσια όραση και έχει αντικαρκινική δράση.

Είναι από τα πιο γνωστά θρεπτικά αμυλούχα τρόφιμα, με πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Περιέχει βιταμίνη Β5, B6, C, θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλάνη, καροτενοειδή, κάλιο, μαγγάνιο. Από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Α, η οποία αποτελεί σπουδαίο αντιοξειδωτικό και σχετίζεται με την πρόληψη του καρκίνου, την αντιγήρανση και τη διατήρηση της καλής όρασης.

Κυκλοφορεί σε διάφορες ποικιλίες, λευκές, κίτρινες, ροζ και μωβ με την πιο συνηθισμένη να είναι η πορτοκαλί. Οι πορτοκαλί και οι κίτρινες περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α, οι μωβ αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Μιλάμε για την γλυκοπατάτα και την υψηλή διατροφική της αξία.

Τα 5 κορυφαία οφέλη της γλυκοπατάτας για την υγεία
Τροφή με αντικαρκινική δράση

‘Εχει αντικαρκινική δράση
Boηθάει το πεπτικό σύστημα
Βοηθά στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2
Κάνει καλό στην υγεία των ματιών
Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Τροφή με αντικαρκινική δράση

Ενώ δεν υπάρχουν “υπερτροφές” που μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο και ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο δεν σχετίζονται με τη διατροφή, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Έχει διαπιστωθεί από μελέτες ότι τα αντιοξειδωτικά στη φλούδα της γλυκοπατάτας, ιδιαίτερα της μωβ γλυκοπατάτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διαδικασίας οξείδωσης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρκίνου.

Για να έχετε τη μέγιστη θρεπτική αξία από τις γλυκοπατάτες σας, μην τις ξεφλουδίζετε – απλώς τρίψτε καλά την επιφάνεια πριν τις μαγειρέψετε.
Βοηθάει το πεπτικό σύστημα

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν το πεπτικό σύστημα. Μεγάλο μέρος της έρευνας μέχρι στιγμής έχει διεξαχθεί σε ζώα, αλλά φαίνεται ότι τα υψηλά επίπεδα φυτικών στερολών (φυτοστερολών) στις γλυκοπατάτες μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση στο πεπτικό σύστημα για την πρόληψη και τη διαχείριση των ελκών του δωδεκαδακτύλου και του στομάχου.

Καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2
Ενδιαφέροντα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μέτρια κατανάλωση γλυκοπατάτας μπορεί να βελτιώσει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

Κάνει καλό στην υγεία των ματιών
Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βήτα-καροτίνη – στην πραγματικότητα, είναι αυτό που δίνει στην γλυκοπατάτα τη λαμπερή πορτοκαλί σάρκα της. Όταν τρώμε βήτα-καροτίνη, το σώμα μας τη μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για καλή όραση. Μελέτη μάλιστα διαπίστωσε ότι οι μωβ γλυκοπατάτες περιέχουν μια συγκεκριμένη ομάδα αντιοξειδωτικών γνωστών ως ανθοκυανίνες, οι οποίες επίσης έχουν αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικές ιδιότητες για τη διατήρηση της όρασης.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Οι γλυκοπατάτες πλούσιες σε βήτα-καροτίνη, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην υποστήριξη της ανοσολογικής λειτουργίας. Η βήτα-καροτίνη μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α, η οποία είναι ευεργετική για καλή όραση, λαμπερό δέρμα και ισχυρό ανοσοποιητικό.

Είναι οι γλυκοπατάτες ασφαλείς για κατανάλωση από όλους;
Σε γενικές γραμμές, οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή. Εάν καταναλωθούν με μέτρο και μαγειρευτούν υγιεινά (όχι τηγανιτές!) οι γλυκοπατάτες είναι θρεπτικές με υψηλή διατροφική αξία.

Παρόλα αυτά ως αμυλούχο λαχανικό περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες και θερμίδες.
Επιπλέον, άνθρωποι με ιστορικό πέτρας στο νεφρό καλό θα ήταν να αποφύγουν την υπερβολική κατανάλωση γλυκοπατάτας, αφού είναι πλούσια σε οξαλικό οξύ που συμβάλλει στη δημιουργία πέτρας.

/www.tilestwra.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button