ΔΙΑΦΟΡΑ

«Θρίλερ» με το επίδομα που χάνεται για χιλιάδες ζευγάρια – Τι έχει συμβεί

Μέσα από τα χέρια τους “γλιστράει” για χιλιάδες ζευγάρια το έξτρα επίδομα που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κυβέρνηση.

Η απογοήτευση που νιώθουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα όλοι όσοι αντιλαμβάνονται ότι τελικά δεν συγκαταλέγονται στους δικαιούχους του έκτακτου βοηθήματος είναι μεγάλη. Πολλοί μάλιστα διαπιστώνουν ότι το χάνουν σχεδόν οριακά,

Αντιθέτως για αρκετούς χιλιάδες δικαιούχους πολλαπλασιάζονται τα χαμόγελα καθώς ήδη περιμένουν τον έκτακτο “μποναμά” των 250 ευρώ μέσα στις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα 1.194.806 χαμηλοσυνταξιούχους θα εισπράξουν το βοήθημα μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Το ποσό που θα λάβουν είναι κατά 50 ευρώ αυξημένο σε σχέση με το ποσό που έλαβαν το Πάσχα. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει η προσαύξηση των 50 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη επιταγή ακρίβειας για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Κριτήρια για την καταβολή

Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση πρέπει:

  • να έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (800 ευρώ μηνιαίως, αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη φορά καθώς που είχε οριστεί στα 600 ευρώ)
  • ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ από τις 14.400 ευρώ που ίσχυε
  • η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ την προηγούμενη φορά).

Το ατομικό εισόδημα όσο και το οικογενειακό, αφορά το ποσό τόσο από συντάξεις όσο και από άλλες πηγές. Δικαιούχοι, βέβαια είναι και όσοι παίρνουν τόσο προσωρινή όσο και προκαταβολή σύνταξης, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το 2021.

Η σχετική ρύθμιση ορίζει ότι χορηγείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όσους κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022 έλαβαν:
  • οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
  • προσυνταξιοδοτική παροχή,
  • αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης
    (e-Ε.Φ.Κ.Α.),
  • συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).

Οι συνταξιούχοι θα λάβουν απευθείας το επίδομα χωρίς να χρειάζεται κάποια άλλη διαδικασία από την πλευρά τους. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση των 250 ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους.

Η οικονομική ενίσχυση θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων με ανώτατο ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

Ποιοι χάνουν το επίδομα

  • δύο συνταξιούχοι που λαμβάνουν 800 ευρώ σύνταξη έκαστος χωρίς άλλα εισοδήματα δηλώνουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 19.200 ευρώ, ήτοι πάνω από το όριο των 16.800 ευρώ και έτσι χάνουν το επίδομα.
  • εάν το ζευγάρι συνταξιούχων λαμβάνει ο ένας 800 ευρώ και ο άλλος 700 ευρώ, άρα έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 18.000 ευρώ, και σε αυτή τη περίπτωση θα μείνουν εκτός επιδόματος.
  • δύο συνταξιούχοι με σύνταξη 700 ευρώ έκαστος αλλά ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ, κόβονται από το επίδομα καθώς ναι μεν πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο αλλά όχι το περιουσιακό.

πηγη athensmagazine.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button