ΔΙΑΦΟΡΑ

Κάηκε το ιστορικό καφενείο της Κερασιάς «Χρυσή Καρδιά»

Στάχτη έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής το καφενείο – παντοπωλείο «Χρυσή Καρδιά» των Παντελή και Στέφανου Φλώρου…

Η είδηση σκόρπισε την θλίψη στο χωριό…

Μάυρη μέρα ξημέρωσε την Παρασκευή στην Κερασιά, μιας και οι κάτοικοι ξύπνησαν από τις σειρήνες της Πυροσβεστικής που κατέφτασαν το χωριό για να σβήσουν μια πυρκαγιά. Το ιστορικό καφενείο της Κερασιάς «Χρυσή Καρδιά», των Παντελή και Στέφανου Φλώρου είχε τυλιχθεί τις φλόγες.

Η φωτιά ξέσπασε στις 5 τη νύχτα και άφησε πίσω της μόνο αποκαΐδια. Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Το καφενείο «Χρυσή Καρδιά», είναι πάνω στην πλατεία του χωριού και εκεί μεγάλωσαν γενιές και γενιές Κερασιωτών και όχι μόνο.

Ο Παντελής Φλώρος που σήμερα είναι 94 χρόνων, πέρασε εκεί μέσα 60 χρόνια και το καφενείο συνέχιζε ο γιος του Στέφανος. Δεν υπήρχε περαστικός που να περάσει από εκεί και να μην τον κεράσει ο Κυρ Παντελής. Ήταν ένα στέκι που θα λείψει από ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο την Κερασιά.

Κρίμα, πολύ κρίμα…

 

 

 

 

 

Στις 2 Δεκεμβρίου 2017 η εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ έγραψε για το καφενείο «Χρυσή Καρδιά»

Η χρυσή καρδιά της Κερασιάς… Η ΑΛΗΘΕΙΑ, σας συστήνει το καφενείο – παντοπωλείο, που λειτουργεί ενίοτε και σαν ψησταριά του Παντελή και Στέφανου Φλώρου στην Κερασιά…

Είναι Κυριακή πρωί και στην Κερασιά, το γραφικό χωριό στην λίμνη Πλαστήρα επικρατεί άκρα σιωπή. Στην πλατεία την ησυχία ταράζουν οι ήχοι από τις ψαλμωδίες που βγαίνουν από την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Οι λιγοστοί κάτοικοι παρακολουθούν την θεία λειτουργία και παίρνουν το αντίδωρο από τον παπά Ελευθέριος Αρέθα…

Στη συνέχεια, βγαίνουν στην πλατεία και δέχονται με ευλάβεια το σιτάρι από τα χέρια των γυναικών. Άλλη για την γιορτή της εγγονής της, άλλη για την μνήμη προσφιλούς της προσώπου.

Ακολουθεί καφές στα δύο καφενεία του χωριού.

 

Η χρυσή καρδιά

Στην πλατεία, συναντήσαμε τον Παντελή Φλώρο, ένας σεβάσμιο γέροντα που ακόμη και σήμερα στα 89 του χρόνια (94 σήμερα) δεν το βάζει κάτω. Μαζί με τον γιο του Στέφανο που είναι πλέον ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, κρατάνε ζωντανό το χωριό όλο το χρόνο.

Ο κυρ-παντελής μας κέρασε καφέ που έψησε με υπομονή στο μπρίκι και είχε όρεξη για κουβέντα. Μας λέει ότι το μαγαζί αυτό το ενοικίασε για πρώτη φορά το 1950. Ορφάνεψε από μικρός και όταν μεγάλωσε βρέθηκε στην Καρδίτσα υπάλληλος σε κάποιο εμπορικό. Δεν τον πλήρωνε όμως το αφεντικό και την κοπάνησε για την Κερασιά, το χωριό του. Βρήκε αυτό το μαγαζί κενό και το ενοικίασε. Έφτιαξε με τα χέρια του τα ράφια, το έβαψε το ετοίμασε, πήρε καρέκλες, τραπέζια και έγινε αφεντικό.

Μέσα σε αυτό το μαγαζί έζησε χαρές και λύπες. Παντρεύτηκε, έκανε τρία παιδιά και ακόμη δεν το βάζει κάτω. Αυτό το μαγαζί είναι η ζωή του.

Εκεί μπορεί να πιει κανείς το καφεδάκι του που το καλοκαίρι σερβίρεται κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο, αλλά μπορεί να βρει κανείς και ότι τραβάει ο νους του. Από υδραυλικά μέχρι πρόκες και ότι χρειαστεί κάποιος χωριανός σε ώρα ανάγκης.

Ο Παντελής Φλώρος για πολλά χρόνια φύλαγε πρόβατα και εκεί έμαθε να παίζει την φλογέρα του. Την ξεκρεμάει από το ράφι και μας παίζει έναν σκοπό. Στιγμές μιας άλλης εποχής, μέσα σε ένα καφενείο που θυμίζει τις δεκαετίες του 50΄και του 60΄ αλλά εν έτη 2017. Λες και σταμάτησε ο χρόνος…

πηγη alithianews.g

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button