ΥΓΕΙΑ

Κνησμός χωρίς εξανθήματα: Δείτε τα πιθανά αίτια!

 

Η φαγούρα είναι ένα σύμπτωμα που συνοδεύει συνήθως το τσίμπημα ενός εντόμου ή την επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο. Η φαγούρα εκδηλώνεται στις περισσότερες περιπτώσεις όταν υπάρχει κάποιο εξάνθημα στο δέρμα και στην περίπτωση αυτή είναι πιο εύκολο να εντοπίσουμε την αιτία της.

Τι σημαίνει όμως αν έχουμε συστηματικά φαγούρα χωρίς να υπάρχει στο δέρμα κάποιο σπυράκι ή άλλο σημάδι;

Πριν επισκεφθείτε το δερματολόγο σας, ρίξτε μια ματιά παρακάτω.

Εκτός από τη φαγούρα, έχετε εκδηλώσει κάποιο από τα συμπτώματα που ακολουθούν;

– δύσπνοια

– ανεξήγητη απώλεια βάρους

– οίδημα κάτω από το δέρμα

– μειωμένη παραγωγή ούρων

– κιτρίνισμα στα μάτια ή το δέρμα

Εάν αντιμετωπίζετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα:

– η δύσπνοια μπορεί να οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση

– το οίδημα κάτω από το δέρμα (πρησμένοι λεμφαδένες) και η ανεξήγητη απώλεια βάρους σε συνδυασμό με τη φαγούρα μπορεί να υποδεικνύουν συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, όπως το λέμφωμα του Hodgkin

– η μειωμένη παραγωγή ούρων μπορεί να οφείλεται στη χρόνια νεφροπάθεια

– το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος (ίκτερος) μπορεί να υποδεικνύει πρόβλημα στο συκώτι ή απόφραξη κάποιου πόρου κοντά στο συκώτι

Εάν δεν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, αποκλείονται αυτομάτως κάποιες από τις σοβαρότερες πιθανές αιτίες της φαγούρας.

Μπορεί η φαγούρα να οφείλεται σε ήπια αλλεργική αντίδραση από φάρμακο ή κάποιο προϊόν περιποίησης του δέρματος (σαπούνι, κολόνια, κρέμα). Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι η ευαισθησία στο νερό (υδατογενής κνησμός) και/ή η ξηρότητα του δέρματος. Η φαγούρα μπορεί ακόμη να είναι σύμπτωμα της έλλειψης σιδήρου.

Πηγή: onmed.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button