ΥΓΕΙΑ

Λύθηκε το μυστήριο! Να γιατί έχετε πόνους χαμηλά στην μέση!

Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από πέντε σπονδυλικά μέρη στο κάτω μέρος της πλάτης. Τα νεύρα που διέρχονται από το νωτιαίο μυελό μέσω του σπονδυλικού σωλήνα και βγαίνουν από το κανάλι μέσα από μικρά ανοίγματα στις πλευρές της σπονδυλικής στήλης ονομάζονται τρήματα (ενικός = τρήμα.

Αυτά τα νεύρα μεταδίδουν αισθήσεις από τους γλουτούς και τα κάτω άκρα μέσω του νωτιαίου μυελού προς τον εγκέφαλο και μεταδίδουν σήματα κίνησης από τον εγκέφαλο στα κάτω άκρα για την κίνηση των ποδιών, των δακτύλων και των αρθρώσεων των κάτω άκρων. Η οσφυϊκή σπονδυλική στένωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία είτε από νωτιαίο κανάλι (κεντρική στένωση) ή ένα ή περισσότερα από τα σπονδυλικά τρήματα “στενεύουν”.

Συμπτώματα

Εάν η στένωση είναι σημαντική, προκαλεί συμπίεση του νωτιαίου μυελού ή των νωτιαίων νεύρων τότε προκαλούνται τα επώδυνα συμπτώματα της οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης, συμπεριλαμβανομένων του πόνου χαμηλά στην πλάτη, των πόνων στους γλουτούς και των πόνων στα κάτω άκρα, αλλά και το μούδιασμα που επιδεινώνεται με το περπάτημα και ανακουφίζεται με την ανάπαυση.

Τι προκαλεί την σπονδυλική στένωση .Η πιο κοινή αιτία είναι εκφυλιστική αρθρίτιδα και η εκφυλιστική ασθένεια των δίσκων της σπονδυλικής στήλης. Όπως και με άλλες αρθρώσεις του σώματος, η αρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως στη σπονδυλική στήλη, ως μέρος της κανονικής διαδικασίας γήρανσης και ως αποτέλεσμα της οστεοαρθρίτιδας.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του χόνδρου μεταξύ των οστών στις αρθρώσεις, σε σχηματισμό οστικών εξογκωμάτων, σε απώλεια του κανονικού ύψους των δίσκων μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης (εκφυλιστική ασθένεια δίσκων, επίσης γνωστή ως σπονδύλωση) και σε υπερανάπτυξη (υπερτροφία) των δομών των συνδέσμων. Περαιτέρω εκφυλισμός των δίσκων της οσφυϊκής μοίρας μπορεί να οδηγήσει σε ολίσθηση ενός σπονδύλου σε έναν άλλο, μια διαδικασία που αναφέρεται ως σπονδυλολίσθηση.

Κάθε μία από αυτές τις παθήσεις μπορούν να μειώσουν τον κανονικό διαθέσιμο χώρο για τα νεύρα στον νωτιαίο κανάλι και να οδηγήσουν σε άμεση πίεση επί των νευρικών ιστών, που θα προκαλέσει με τη σειρά της τα συμπτώματα της οσφυϊκής σπονδυλικής στένωσης.

Πηγή: iatropedia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button