ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μόλις μάθετε τι σημαίνουν για την υγεία θα τρώτε καθημερινά μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας

Εκτός από γευστικά είναι και ευεργετικά...

Τα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας είναι ένα κλασικό, απλό και λατρεμένο φαγητό της ελληνικής κουζίνας, το οποίο μάλιστα είναι υγιές και μόλις μάθετε τι σημαίνουν αυτά, θα τα τρώτε… καθημερινά και μπορείτε, μάλιστα, να τα τρώτε και το βράδυ.

Είτε σε ένα λαχταριστό πιάτο ζυμαρικών είτε ως ένα από τα βασικά συστατικά ενός υγιεινού γεύματος, η σάλτσα ντομάτας όχι μόνο προσθέτει γεύση αλλά και παρέχει θρεπτικά συστατικά. Ποια είναι όμως τα άγνωστα στοιχεία αυτού του τρόφιμου που αξίζει να γνωρίζετε;

Που καταναλώνεται η σάλτσα τομάτας;

Από τα ιταλικά πιάτα ζυμαρικών και πίτσας και τη μεξικάνικη σως enchiladas μέχρι τα ινδικά κάρυ και τα αμερικάνικα γεύματα με βάση το κρέας, η σάλτσα ντομάτας μπορεί να βρεθεί και καταναλώνεται σε κάθε γωνιά κυρίως του δυτικού κόσμου, με τη ντομάτα να αποτελεί το δεύτερο λαχανικό που καταναλώνεται περισσότερο και το τρίτο που καλλιεργείται περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος Γεωργίας των ΗΠΑ.

Είναι μία οικονομική επιλογή;

Με βάση της ένα οικονομικό λαχανικό, η σάλτσα ντομάτας αποτελεί μία καλή αλλά και φθηνή εναλλακτική, ειδικά σε σχέση με σάλτσες που έχουν βάση μία κρέμα ή ένα είδος κρέατος. Είτε μόνη της είτε αναμειγμένη με άλλα λαχανικά, η σάλτσα αυτή μπορεί να βρεθεί σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία.

Ποια είνα τα θρεπτικά συστατικά της;

Η ντομάτα, είτε στην γνήσια μορφή της είτε σε σάλτσα, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, η οποία ενισχύει την όραση και την κατασκευή ιστών κάτω από το δέρμα, βιταμίνη Κ η οποία συνδέεται άμεσα με την πήξη του αίματος και βιταμίνη C που παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλά σημεία του σώματος, από την καλή υγεία των ούλων και το δοντιών μέχρι την επούλωση ουλών και την απορρόφηση άλλων βιταμινών και στοιχείων.

Το λαχανικό αυτό επίσης διαθέτει κάλιο και μαγγάνιο, βοηθώντας την ανάπτυξη δυνατών οστών και την αποτροπή κραμπών αλλά και λυκοπένιο, μία φυτοχημική ουσία που παρέχει προστασία από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και το διαβήτη. Επίσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, και ειδικά όταν καταναλώνεται σε μορφή σάλτσας με κομμάτια, συμβάλοντας έτσι στην καλύτερη πέψη αλλά και τον έλεγχο του επίπεδου του σακχάρου και της χοληστερόλης. Για μεγαλύτερη λήψη φυτικών ινών, συνιστάται ο συνδυασμός της σάλτσας ντομάτας με ζυμαρικά ολικής άλεσης ή πίτσα λαχανικών.

Είναι παχυντική;

Με μόνο 100 θερμίδες ανά φλυτζάνι, καθόλου λιπαρά και περίπου 20 γραμμάρια υδατανθρακών, η σάλτσα αυτή ενδείκνυται για μία πιο υγιεινή επιλογή.

πηγη athensmagazine.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button