ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι κοριοί έφτασαν και στην Αθήνα- Τα σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει στο χώρο σας κοριός

Οι κοριοί που έχουν προκαλέσει πανικό στη Γαλλία έφτασαν και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν σε ξενοδοχείο στην Αθήνα και πιθανότατα ήρθαν μαζί με τους επισκέπτες κυρίως από τη Γαλλία, ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων επισιτισμού και τουρισμού Γιώργος Χόντζογλου. Στο ξενοδοχείο έκλεισε ολόκληρη πτέρυγα προκειμένου να γίνει απεντόμωση.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα ξενοδοχεία είναι νούμερο ένα τόπος για να αντιμετωπίσει κάποιος προβλήματα με κοριούς, λόγω των μετακινήσεων των ανθρώπων.

Τι είναι οι κοριοί

Σύμφωνα με ειδικούς από το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) , οι κοριοί είναι μικρά έντομα που μπορεί να έχουν χρώμα σκούρο κίτρινο, κόκκινο ή καφέ. Το τσίμπημά τους μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό διότι προκαλεί έντονο κνησμό, αλλά συνήθως δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία.

Τα μέρη που προτιμούν οι κοριοί

  • στρώματα
  • καναπέδες
  • ρωγμές σε τοίχους
  • ρωγμές σε παλιές ξύλινες κατασκευές
  • σε μοκέτες και χαλιά
  • ρούχα

Τα σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει στο χώρο σας κοριός

Η πρώτη και πιο εμφανής ένδειξη είναι τα τσιμπήματα που θα έχετε στο δέρμα σας, εάν σας επιτεθούν. Τα σημεία αυτά μπορεί να είναι εξογκωμένα και να προκαλούν έντονο κνησμό (φαγούρα). Σε μερικούς ανθρώπους ο κνησμός είναι αφόρητος και συνοδεύεται από επώδυνο οίδημα (πρήξιμο).

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις οι κοριοί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία).

Τα τσιμπήματα συχνά είναι συγκεντρωμένα σε ένα σημείο ή σε νοητή γραμμή. Συνήθως εντοπίζονται στα πιο εκτεθειμένα σημεία του σώματος κατά τον ύπνο (λ.χ. στο πρόσωπο, τον λαιμό, τα χέρια).

Άλλη ένδειξη είναι ανεξήγητες κηλίδες αίματος στα σεντόνια σας. Μπορεί να προέρχονται από τα τσιμπήματα ή από τη σύνθλιψη ενός κοριού την ώρα που κοιμάστε. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μικρές καφές κηλίδες στα σεντόνια ή στα έπιπλα. Είναι οι ακαθαρσίες των κοριών.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα

Τα τσιμπήματα που προκαλούν οι κοριοί συνήθως υποχωρούν μόνα τους εντός περίπου μίας εβδομάδας. Για να τα καταπραΰνετε μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Ψυχρά επιθέματα (κρύες κομπρέσες) με καθαρό, μουλιασμένο πανί πάνω στα τσιμπήματα. Το ψύχος καταπραΰνει τον κνησμό και τυχόν πρήξιμο
  • Να διατηρείτε την περιοχή καθαρή
  • Να μην ξύνεστε (για να μην πληγιάσετε το δέρμα σας και μολυνθεί)
  • Αν τα συμπτώματα επιμένουν επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Πώς θα απαλλαγείτε από τους κοριούς

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η απεντόμωση είναι το αποτελεσματικό μέτρο για να αντιμετωπίσετε τους κοριούς. Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι κοριοί δεν συμπαθούνε τις ακραίες θερμοκρασίες, δηλαδή η μεγάλη ζέστη και το πολύ κρύο.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να καθαρίσετε το σπίτι σας σχολαστικά με ηλεκτρική σκούπα, τα στρώματα και τα παπλώματα με ατμοκαθαριστή, καθώς η θερμοκρασία σκοτώνει τα αυγά και τις νεαρές προνύμφες.

Για τα ρούχα και τα υποστρώματα που είναι μικρότερα σε μέγεθος υπάρχει η δυνατότητα να πλυθούν με πολύ ζεστό νερό ή να στεγνώσουν σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία στο στεγνωτήριο.

Συμβουλές για να αποφύγετε τους κοριούς

  • Μην βάζετε στο σπίτι σας μεταχειρισμένα έπιπλα, εάν δεν τα ελέγξετε εξονυχιστικά
  • Μην βάζετε στο σπίτι σας βαλίτσες ή ρούχα που δεν έχετε πρώτα ελέγξει, όταν επιστρέφετε από προορισμούς όπου γνωρίζετε ότι υπάρχει πρόβλημα με τους κοριούς
  • Οι ταξιδιώτες είναι καλό να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, να τοποθετούν τη βαλίτσα τους στο ειδικό σκαμπό και να έχουν τα ρούχα τους σε απόσταση τουλάχιστον από το στρώμα, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο να έχει σκαρφαλώσει ένας κοριός στις αποσκευές και να μεταφερθεί μέσω αυτών σε κάποιο άλλο σημείο.

ΠΗΓΗ: oloygeia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button