ΥΓΕΙΑ

Οι 8 περιοχές στο «μάτι του κυκλώνα» για τις επόμενες ημέρες – Πού θα “χτυπήσει” η κακοκαιρία Daniel

Με «φόρα» θα συνεχίσει η κακοκαιρία Daniel το πέρασμά της από τη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Στον χάρτη που ακολουθεί, επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από την Τρίτη 04/09 έως το βράδυ της Τετάρτης 06/09/2023. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Σύμφωνα με τον ανανεωμένο χάρτη, οι περιοχές όπου θα δεχθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής τις επόμενες ημέρες είναι:

Πιερία

Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, νότια τμήματα Ν. Λαρίσης)

Σποράδες

Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)

Κεντρική Στερεά (Ευρυτανία)

Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)

Νότια Πελοπόννησος (Μεσσηνία, Λακωνία)

Τοπικά στην Ήπειρο (Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία)

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης στην περιοχή του Πηλίου, που ήδη αντιμετωπίζει πλημμυρικά επεισόδια, αναμένονται ~650-700 mm, ενώ στην περιοχή νότια του νομού Καρδίτσας ~550-600 mm.

Για λόγους σύγκρισης, αναφέρεται ότι στην περιοχή της Αθήνας (μετεωρολογικός σταθμός Ελληνικού, ΕΜΥ) σημειώνονται κατά μέσο όρο περίπου 400 mm σε έναν χρόνο!

Κακοκαιρία Daniel: Lockdown στον Βόλο με εντολή της αστυνομίας – «Πνιγόμαστε, ας μας βοηθήσει κάποιος»

Σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας βρίσκεται ο Βόλος και η ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, από τις 10:30 μέχρι νεωτέρας, με εντολή της ΕΛΑΣ.

Μέσω μηνύματος του 112, που εστάλη σε όλα τα κινητά τηλέφωνα, αναφέρεται ότι «με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου λόγω της εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

‘Ηδη στην περιοχή η κακοκαιρία Daniel έχει παρουσιάσει επιδείνωση και η συνεχιζόμενη σφοδρή καταιγίδα έγινε εντονότερη από τις 10:30, ενώ η ορατότητα έχει περιοριστεί στο ελάχιστο.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 18:30 καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 103 χιλιοστά. Η περιοχή της Ζαγοράς και της Μαγνησίας περιλαμβάνεται σε αυτές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Κακοκαιρία Daniel

Η κακοκαιρία Daniel «χτυπά» ανελέητα τον Βόλο

Αδιάβατοι δρόμοι που μοιάζουν με ποτάμια, οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους, και καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα προκαλεί στον Βόλο η κακοκαιρία Daniel.

Η Μαγνησία δοκιμάζεται άγρια από την κακοκαιρία Daniel, που προκαλεί μεγάλες καταστροφές στο πέρασμά της, ειδικά από τον Βόλο. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, στον Βόλο, στην περιοχή Νεάπολη, η οδός Λαρίσης έχει πλημμυρίσει, με συνεργεία του δήμου και προσωπικό της Πυροσβεστικής να κάνουν απάντληση υδάτων.

Ήδη, υπάρχουν αναφορές για σπίτι και καταστήματα που έχουν πλημμυρίσει, με τους επιχειρηματίες να κάνουν λόγο για καταστροφή. «Ακούμε βροχή και τρέχουμε στα μαγαζιά. Δεν είναι δυνατόν αυτό το πράγμα. Πνιγόμαστε, ας μας βοηθήσει κάποιος», αναφέρει πολίτης της πρωτεύουσας της Μαγνησίας. Πληροφορίες υπάρχουν και για εγκλωβισμένους οδηγούς γύρω από το Πανθεσσαλικό στάδιο από τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Συναγερμό σήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, τόνισε πως στην ανατολική πλευρά του Πηλίου η κατάσταση είναι δύσκολη. Πυροσβέστες και μηχανήματα επιχειρούν όπου χρειάζεται, ενώ η Τροχαία έχει προχωρήσει σε διακοπή κυκλοφορίας στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα.

«Εστάλη μήνυμα 112 να μην κάνει κανείς άσκοπες μετακινήσεις, γιατί θα υπάρξει πολύ νερό. Οι κατασκηνώσεις πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους και να φύγει ο κόσμος από το κάμπινγκ και την παραλία, γιατί θα πέσει τόσο νερό όσο θα έπεφτε σε μισό χρόνο. Η χαρακτηριστική μου έκφραση είναι “συναγερμός”», δήλωσε στο Mega.

Κεντρικές συνοικίες της πόλης έχουν πλημμυρίσει και δεν έχει φτάσει βοήθεια, καταγγέλλει κάτοικος του Βόλου. «Βγάζουμε το νερό με τους κουβάδες από το σπίτι. Το παιδί μου είναι εγκλωβισμένο έξω, δεν μπορώ να του ανοίξω να μπει γιατί υπάρχει παντού νερό. Είναι πάνω από ένα μέτρο», είπε. «Είμαστε σε απόγνωση, από τις 06:00 το πρωί δεν σηκώνει το τηλέφωνο κανείς. Ζητάμε βοήθεια. Σε αυτή τη χώρα πρέπει να πνιγόμαστε ή να καιγόμαστε; Είμαστε σε απελπιστική θέση».

Σύμφωνα με το gegonota. news, σταμάτησε η κίνηση στον περιφερειακό του Βόλου καθώς αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στο ύψος του Πανθεσσαλικού. Το νερό έχει καλύψει τον δρόμο και έχει κληθεί η Πυροσβεστική για να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό των οδηγών. Κρίσιμες ώρες και για το Νοσοκομείο του Βόλου καθώς νερό έχει εισχωρήσει στο μηχανοστάσιο. Η Πυροσβεστική έχει δώσει το βάρος της στο Νοσοκομείο ώστε να μην σημειωθεί βραχυκύκλωμα στο ηλεκτομηχανολογικό σύστημα.

Πρώτος νεκρός από την κακοκαιρία Daniel στον Βόλο

Νεκρός κτηνοτρόφος στο Βόλο καθώς το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε λόγω της κακοκαιρίας Daniel. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκε νεκρός ένας οδηγός που το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε -λόγω της κακοκαιρίας Daniel- σε περιοχή του Βόλου.

Τον αναζητούσαν επί δύο ώρες και δεν μπορούσε να τον εντοπίσει κανείς και όπως έγινε γνωστό ο άτυχος άνδρας πήγαινε να ταΐσει τα ζώα του. Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν ότι καταπλακώθηκε από τοίχο που έπεσε από κατολίσθηση. Για τον απεγκλωβισμό κινητοποιήθηκε η ΕΜΑΚ.

πηγη posted.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button