ΥΓΕΙΑ

Οστεοπόρωση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

 

Όσο πιο νωρίς αρχίσει σε μια γυναίκα η περίοδος της εμμηνόπαυσης, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης.

Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης αποτελούν επίσης μια διατροφή φτωχή σε ασβέστιο, η απουσία σωματικής δραστηριότητας και η υπερκατανάλωση καφεΐνης και οινοπνεύματος.

Άλλοι συχνοί παράγοντες είναι το χαμηλό σωματικό βάρος και διάφορα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο υπερθυρεοειδισμός κλπ.

Η οστεοπόρωση μπορεί να εξελιχθεί σε μια επώδυνη και παραμορφωτική διεργασία με εμφάνιση καταγμάτων, έντονη ραχιαλγία και προοδευτική απώλεια αναστήματος που συνοδεύεται από κύφωση.

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης είναι η μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Η μέτρηση γίνεται κυρίως σε δύο σημεία, συγκεκριμένα στο ισχίο και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Πώς θα προστατευτείτε από την οστεοπόρωση

Σημαντικότερο βήμα στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης είναι η πρόληψη. Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση λόγω του αυξημένου ρυθμού οστικής απώλειας οφείλουν να υιοθετήσουν καλύτερες συνήθειες. Απαραίτητη θεωρείται η αυξημένη πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων σε καθημερινή βάση, καθώς και η συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου, ώστε η ημερήσια πρόσληψη να πλησιάζει τα 1500mg ασβεστίου.
Ενδεικτικά:
-1 ποτήρι γάλα περιέχει 300mg
-1 γιαούρτι περιέχει 300mg
-100γρ. άσπρο τυρί περιέχει 500mg
-100γρ. κίτρινο τυρί περιέχει 800mg

Παράλληλα, η έκθεση στον ήλιο αλλά και η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Επίσης συνίσταται ο περιορισμός των οινοπνευματωδών ποτών και των ζωικών πρωτεϊνών. Ενδείκνυνται επίσης η σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, το ανέβασμα σκάλας, το τένις, το τρέξιμο, ο χορός και οι αεροβικές ασκήσεις τρεις φορές την εβδομάδα για 20-30 λεπτά.

Το σημαντικότερο βήμα στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης είναι η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψή της. Εφόσον ο ασθενής έχει υποστεί ήδη κάταγμα, η πιθανότητα να υποστεί και επόμενο είναι σημαντικά αυξημένη. Στην περίπτωση αυτή η χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας περιορίζεται στην σταθεροποίηση της νόσου και όχι στην αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς η βλάβη της ποιότητας του οστού είναι σημαντική και μη αναστρέψιμη.

Πηγή: onmed.gr

 

 

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button