ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο δεκάλογος του κάστανου

Τα κάστανα είναι συνδεδεμένα με τα Χριστούγεννα κυρίως μιας και χρησιμοποιούνται στην γέμιση της γαλοπούλας και σε διάφορα γιορτινά γλυκά. Εμείς θα σας δείξουμε πόσο σημαντικός καρπός είναι τα κάστανα και γιατί πρέπει να τα προτιμάτε και τους υπόλοιπους μήνες που η φύση μας τους πρσφέρει απλόχερα.

Η κάθε εποχή έχει τα δικά της τρόφιμα. Έτσι και ο χειμώνας επιβάλει τους καρπούς της καστανιάς, τα κάστανα. Οι καρποί αυτοί που τρώγονται είτε ψητοί ή βραστοί έχουν πολλές θερμίδες αλλά λιγότερες από όσες κάποιοι νομίζουν. Στην νωπή τους μορφή περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικά έλαια.

Στην Ελλάδα τα πρωτεία στην παραγωγή έχουν η Μακεδονία, η Κρήτη και η Λέσβος και ο καρπός ευδοκιμεί από τις αρχές Σεπτέμβρη μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Τί να είναι όμως αυτό που κάνει τα κάστανα έναν τόσο ιδιαίτερο και αγαπητό ξηρό καρπό; Διαβάστε παρακάτω τον δεκάλογο του κάστανου και βάλτε τον στην λίστα με τα ψώνια σας.

Διατροφική αξία

1. Έχουν λιγότερο λίπος σε σχέση με άλλους καρπούς και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά.

2. 100 γρ καστάνων περιέχουν περίπου 300 θερμίδες ενώ οι περισσότεροι ξηροί καρποί ξεπερνούν τις 600. Η υψηλή θερμιδική τους αξία ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπόψιν ασπό άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος και να καταναλώνονται με μέτρο.

3. Έχουν την σύσταση αμυλωδώ τροφίμων ενώ περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτείνη.

4. Είναι καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών με περιεκτικότητα 8,1 γρ στα 100γρ. Αυτό τα καθιστά ιδανικό υποκατάστατο των δημητριακών και συμβάλλουν στην καλή λειτοπυργία του εντέρου.

5. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και φυλλικό οξύ το οποίο είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, την σύνθεση του RNA, ενώ η λήψη του πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθά στην αποτροπή εμφάνισης βλαβών στο νευρικό σωλήνα του εμβρύου.

6. Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία συμβάλουν στην μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής HDL χοληστερόλης, βοηθώντας στην πρόληψη εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

7. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β

8. Δεν περιέχουν γλουτένη, έτσι μπορούν να καταναλωθούν άνετα από άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη (κοιλιοκάκκη) κ.λ.π

9. Έχουν καλή περιεκτότητα σε ασβέστιο (διατήρηση οστικής μάζας, νευροδιαβιβαστής), μαγνήσιο (αντικαταθλιπτικές ιδιότητες), φώσφορο (οστά και όραση), σίδηρο νάτριο και κάλιο.

10.Τα φύλλα της καστανιάς έχουν αποχρεμπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται επίσης και για τους ρευματισμούς.

Ωμό, ψητό ή βρασμένο το κάστανο είναι μία πλούσια, θρεπτική και υγιεινή επιλογή του χειμώνα που μπορεί να ταιριάξει σε όλα τα γούστα. Μαγειρέψτε τον με γαλοπούλα, κοτόπουλο, σε σαλάτες, σε γέμιση, σε γλυκά και αφήστε τον να σας προσφέρει όλα του τα θρεπτικά συστατικά μα πάνω από όλα την γεμάτη γεύση του.

papagelou013Αλέξανδρος Παπαγγέλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΜSc

Πτυχιούχος Τμήματος Διατροφής ΑΤΕΙ Σητείας

Πηγη : logodiatrofis.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button