ΔΙΑΦΟΡΑ

“Πάγωσαν οι καταναλωτές”: Ανάκλnση προϊóντος λόγω δηλnτηριώδους οuσίας από τα Lidl

Για κίνδυνο ναυτίας, εμετού και δυσπεψίας από smoothie, προειδοποίησε σήμερα η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl Ελλάδας, Γερμανίας, Αυστρίας, Βελγίου και Ρουμανίας τους καταναλωτές.

Το Smoothie Solevita Smoothie Red Genius, με κόκκινα φρούτα 250ml της εταιρείας Molkerei Gropper GmbH & Co. KG με ημερομηνία λήξης 12/03/2024, περιέχει χυμό chokeberry, ο οποίος είναι μολυσμένος με πατουλίνη. Η Πατουλίνη είναι επιβλαβής για την υγεία, τονίζει η Lidl και καλεί τους καταναλωτές να μην καταναλώσουν το smoothie.

«Το προϊόν «Solevita Smoothie Red Genius, 250mL» με ημερομηνία λήξης 12/03/2024, πωλήθηκε από την LIDL HELLAS. Η πατουλίνη είναι μια μυκοτοξίνη που παράγεται από μύκητες και μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό και δυσπεψία.

Ως εκ τούτου, παρακαλούμε τους πελάτες μας να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τηνανάκληση και σε καμία περίπτωση να μην καταναλώσουν το επηρεαζόμενο προϊόν. Οι πελάτες μπορούν να επιστρέψουν το προϊόν σε οποιοδήποτε κατάστημά μας, λαμβάνοντας φυσικά το αντίτιμο της αγοράς» αναφέρει στην ανακοίνωση της η Lidl ΗELLAS.

Η πατουλίνη είναι μια μυκοτοξίνη που έχει αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνος και μεταλλαξιογόνος. Είναι σταθερή στη θερμότητα, επομένως δεν καταστρέφεται με παστερίωση ή θερμική επεξεργασία. Παράγεται από μια ποικιλία μούχλας, ιδίως από Aspergillus και Penicillium και Byssochlamys,

Συνήθως η Patulin, ανιχνεύεται σε σάπια μήλα αλά μπορεί να υπάρχει και σε άλλα φρούτα όπως τα κεράσια, τα βατόμουρα, τα δαμάσκηνα, οι μπανάνες, οι φράουλες και τα σταφύλια καθώς και σε άλλα τρόφιμα όπως τα δημητριακά και τα λαχανικά. Οι άμεσες επιδράσεις της κατανάλωσης πατουλίνης μπορεί να είναι ναυτία, γαστρεντερικές διαταραχές και έμετος.

Απώλεια βάρους, γαστρεντερικές διαταραχές (έλκος, διάταση, αιμορραγία και διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας), εντερικές διαταραχές, σπασμοί, διέγερση, οίδημα, αναστολή ενζύμων (ιδιαίτερα στο έντερο και τον εγκέφαλο), βλάβη οργάνων (νεφροί και σπλήνα) και βλάβες στο DNA έχουν παρατηρηθεί σε μελέτες αρουραίων. Τα χρόνια συμπτώματα περιλαμβάνουν γονιδιοτοξικές, νευροτοξικές, ανοσοτοξικές, ανοσοκατασταλτικές και τερατογόνες επιδράσεις. Αναφέρθηκε επίσης αναπαραγωγική τοξικότητα στους άνδρες..

Την ίδια ώρα η Ολλανδία ενημέρωσε μέσω της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας Ταχείας Ειδοποίησης μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Σουηδία, για σοβαρό κίνδυνο από συσκευασμένο smoothie προέλευσης Πολωνίας. Στο προϊόν «Smoothie Bowl με φράουλα, μπανάνα, αρώνια και λιναρόσπορο» εντοπίστηκε επίσης πατουλίνη. Το προϊόν έχει ήδη ανακληθεί από την αγορά της Γερμανίας.

Το διαβάσαμε εδώ i-diakopes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button