ΔΙΑΦΟΡΑ

Παίρνουν ανάσα χιλιάδες νοικοκυριά: «Διπλό» επίδομα μέχρι και 1.600 ευρώ

Αυξημένα εισοδηματικά όρια για τους παλιούς δικαιούχους, τα περσινά όρια για τους νέους δικαιούχους και βελτίωση στα περιουσιακά κριτήρια. Αυτά είναι τα νέα δεδομένα στην επιδότηση θέρμανσης, επιβεβαιώνοντας το iefimerida.

Εξαρχής στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν -και παραμένει- να ενθαρρύνει όσους «έκαψαν» πέρσι φυσικό αέριο και -πολύ περισσότερο- ρεύμα να «κάψουν» φέτος πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους. Ο διπλασιασμός του αυξημένου επιδόματος χαρακτηρίζεται ισχυρό κίνητρο από το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο στην πορεία διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να μπουν και ασφαλιστικές δικλίδες.

Εν αναμονή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, οι φετινές τρεις κατηγορίες δικαιούχων έχουν ως εξής:

  1. Οι παλιοί, δηλαδή αυτοί που πήραν πέρσι το επίδομα. Όσοι «έκαψαν» πέρσι πετρέλαιο και κάψουν και φέτος πετρέλαιο θα πάρουν το αυξημένο επίδομα.
  2. Οι παλιοί, δηλαδή αυτοί που πήραν πέρσι το επίδομα και «έκαψαν» φυσικό αέριο. Αν φέτος «κάψουν» πετρέλαιο, θα πάρουν ΔΙΠΛΟ το φετινό αυξημένο επίδομα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Και για τις δύο κατηγορίες των παλιών δικαιούχων θα ισχύσουν τα διευρυμένα εισοδηματικά όρια (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για έγγαμο, 3.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί), έτσι ώστε να μη χάσουν το επίδομα λόγω αύξησης εισοδήματος.

3. Οι νέοι δικαιούχοι, δηλαδή όσοι θα υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά. Εδώ μπήκε η ασφαλιστική δικλίδα από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτοί θα ενταχθούν με τα ΠΕΡΣΙΝΑ εισοδηματικά όρια (14.000 ευρώ για άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμους, προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Επί της ουσίας, με αυτή την κίνηση το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε όσους «έκαψαν» πέρσι ρεύμα για θέρμανση και εξαιρούνταν από την επιδότηση. Αυτοί θα πάρουν ΔΙΠΛΟ το φετινό αυξημένο επίδομα. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την ένταξή τους στην επιδότηση είναι ουδέτερο, γιατί, αγοράζοντας πετρέλαιο, πληρώνουν ΕΦΚ 0,28 ευρώ ανά λίτρο και ΦΠΑ 24% (το ηλεκτρικό ρεύμα επιβαρύνεται με ΕΦΚ 0,0022 €/kWh και ΦΠΑ 6%).

Αλλαγές επί τα βελτίω γίνονται στα περιουσιακά κριτήρια, έτσι ώστε να μη χαθεί το επίδομα λόγω αύξησης αντικειμενικών αξιών. Έτσι, το όριο για άγαμους ανεβαίνει στα 200.000 ευρώ, από 180.000 ευρώ σήμερα.

Επιδοτείται και η κηροζίνη για σόμπα πετρελαίου

Το επίδομα βάσης φέτος ανεβαίνει στα 350 ευρώ (από 300 ευρώ πέρσι) και αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή. Οι συντελεστές αυτοί παραμένουν οι ίδιοι με πέρσι, οπότε ξεκίνησε το νέο σύστημα. Το μεγαλύτερο ποσό επιδόματος που θα μπορεί να πάρει κανείς φέτος είναι 800 ευρώ ή 1.600 ευρώ για όσους θα δικαιούνται διπλό επίδομα.

Μία ακόμα διαφορά από πέρσι στη διαδικασία της επιδότησης είναι ότι ΔΕΝ θα γίνει προκαταβολή επιδόματος στους περσινούς δικαιούχους. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει τον Νοέμβριο και ο μεγάλος όγκος πληρωμών θα ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο.

Το επίδομα θα καλύψει φέτος και όσους χρησιμοποιούν κηροζίνη για σόμπα πετρελαίου.

πηγη viralgreece.eu

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button