ΔΙΑΦΟΡΑ

Ποιο μέλι είναι το καλύτερο

Με τόσα είδη μελιού είναι λογικό να μπερδεύεται κάποιος για το τι ιδιότητες έχει το καθένα. Ας δούμε το καθένα μέλι ξεχωριστά και μια έρευνα

Θυμαρίσιο μέλι: Πολλοί το θεωρούν ως το καλύτερο και πιο γευστικό. Έχει πλούσιο άρωμα και λαμπερό, ανοιχτό χρώμα. Έχει μεγάλη αντοχή (κρυσταλλώνει σε διάστημα 6-18 μηνών από την παραγωγή του) και το φτιάχνουν πολύ στα ελληνικά νησιά, όπου έχει πολύ θυμάρι.

Μέλι πορτοκαλιάς: Έχει πολύ ωραίο άρωμα και γεύση, αλλά είναι ευαίσθητο και μπορεί να κρυσταλλώσει μέσα σε λίγους μήνες αλλάζοντας χρώμα, από ανοιχτό ξανθό μέχρι και σχεδόν άσπρο.

Ρεικόμελο ή αναματόμελο: Λένε ότι είναι το πιο υγιεινό μέλι. Έχει σκούρο ξανθό χρώμα, το οποίο αλλάζει σε κοκκινωπό καθώς περνάει ο καιρός. Κρυσταλλώνει γρήγορα, μέσα σε 1-3 μήνες.

Μέλι κουμαριάς: Χαρακτηρίζεται από μια ελαφρώς υπόπικρη γεύση. Γι’ αυτόν το λόγο συνήθως το αφήνουν μέσα στην κυψέλη για το ξεχειμώνιασμα του μελισσιού.

Μέλι καστανιάς: Πικρίζει λίγο και έχει έντονη γεύση και άρωμα. Κρυσταλλώνει αργά, μέσα σε 1-2 χρόνια. Πιο σπάνια μπορείτε να βρείτε σε μικρή παραγωγή μέλι από παλιούρι, ηλίανθο, βαμβάκι, αγριορίγανη, λεβάντα, σάλβια κ.ά.

Μέλι από το δάσος

Πευκόμελο: Είναι σίγουρα το πιο συνηθισμένο μέλι στην Ελλάδα και αποτελεί περίπου το 65% της συνολικής παραγωγής. Έχει έντονη γεύση, χωρίς να είναι ιδιαίτερα γλυκό και είναι από τις ποικιλίες μελιού που δεν κρυσταλλώνουν. Το πευκόμελο που παράγεται στην Ελλάδα και στην Τουρκία θεωρούνται τα καλύτερα του κόσμου.

Μέλι Ελάτης: Συλλέγεται από ελληνικά ελατοδάση, έχει έντονη γεύση και θεωρείται από τα καλύτερα. Μεγάλο προσόν του το ότι δεν κρυσταλλώνει σχεδόν ποτέ.

Μέλι βελανιδιάς: Θεωρείται το πιο σπάνιο και έχει ιδιαίτερη γεύση.

Πρόπολη, το πιο ισχυρό αντι-ιικό φυσικό φάρμακο: Το όνομά της -προ της πόλης- προδίδει και τη χρήση για την οποία προορίζεται, αφού οι μέλισσες χρησιμοποιούν την κολλώδη αυτή ουσία για να μικρύνουν την είσοδο της κυψέλης τους ή για να τη στεγανοποιήσουν όπου χρειάζεται. Κυρίως όμως τη χρησιμοποιούν για να απολυμαίνουν εσωτερικά την κυψέλη, καλύπτονας με την ουσία αυτή όλες τις εσωτερικές επιφάνειες.

Η πρόπολη δημιουργείται από ρητίνες, που συλλέγουν οι μέλισσες από δέντρα και φυτά, το οποίο εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες δικές τους ουσίες. Το χρώμα της εξαρτάται από τα υλικά προέλευσής της, από τις προσμείξεις της με άλλες ουσίες κι από το χρόνο παραμονής της στην κυψέλη. Ποικίλει πάντως γενικά και είναι από πρασινο-κίτρινο μέχρι σκούρο καφέ.

Γύρη, το πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής: Πρόκειται για την αγαπημένη τροφή των μελισσών και ειδικά των νεαρών μελισσών, αφού είναι πλούσια σε πρωτείνες, αμινοξέα, βιταμίνες, σάκχαρα και πολυφαινόλες. Η γύρη έχει παρόμοιες θεραπευτικές ιδιότητες με την πρόπολη και χρησιμοποιήται από τα αρχαία χρόνια σε όλο τον κόσμο. Κάνει πολύ καλό στη γρίπη και το κρύωμα, στις αλλεργίες αλλά και στο έλκος, την αναιμία και την κολίτιδα. Χρησιμοποιείται επίσης ως συμπλήρωμα διατροφής

Βασιλικός πολτός: Το «γάλα των μελισσών»
Είναι μια κρεμώδης ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών. Προορίζεται για τη διατροφή όλων των ατελών σταδίων της μέλισσας, γι’ αυτό και ονομάζεται «γάλα των μελισσών».

Πρόκειται στην ουσία για μια υπερτροφή, οι ευεργετικές ιδιότητες του οποίου είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια και σχετίζονται τόσο με θεραπείες διαφόρων ασθενειών, όσο και με τη γενικότερη ευεξία αλλά και πνευματική διαύγεια του οργανισμού. Κάνει επίσης καλό στα ρευματικά και στις αρθρίτιδες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και τη σωματική αντοχή και βοηθά στη μείωση της πίεσης του αίματος.

Έρευνα του Α.Π.Θ. εξέτασε 48 διαφορετικά ελληνικά μέλια.

Συλλέχθηκαν 48 διαφορετικά δείγματα μελιού από όλη την Ελλάδα και από όλες τις ανθοφορίες και κανείς δεν περίμενε ότι η σύνθεση τους κρύβει τόσες ιδιότητες καλύτερες ακόμα και από τα πολυδιαφημισμένα μέλια του εξωτερικού όπως π.χ. το manuka!

Στην έρευνα συμμετείχαν,μέλι βελανιδιάς, πεύκου, ελάτου, καστανιάς, πορτοκαλιάς, θυμαριού και για όλα υπήρχε κάτι ξεχωριστό, που σύμφωνα με την καθηγήτρια Χρυσούλα Τανανάκη είχαν τρομερή αντιοξειδωτική δράση και μπορούσαν με απίστευτη αποτελεσματικότητα να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες και τον εκφυλισμό των κυττάρων που προκαλούν τον καρκίνο.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι το μέλι με την περισσότερο αντιοξειδωτική δράση ήταν το μέλι βελανιδιάς και ακολουθούσαν το έλατο, το ερείκι, η καστανιά, το πεύκο, το θυμάρι και η πορτοκαλιά.

πηγη hellas-now.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button