ΔΙΔΑΧΕΣ

Πότε κάνουμε Τρισάγιο; Ποια η διαφορά Τρισάγιο με Μνημόσυνο;

Το τρισάγιο είναι ένας θρησκευτικός ύμνος. Δες πότε ψάλλεται και σε ποιες περιπτώσεις. Μάθε ποια είναι η διαφορά που έχει το μνημόσυνο με το τρισάγιο, καθώς και πότε κάνουμε τρισάγιο και πότε μνημόσυνο.

Τι είναι το Τρισάγιο

Το τρισάγιο είναι γνωστό και ως τρισάγιος ύμνος. Πρόκειται για μια ψαλμωδία που υμνείται από τους Χριστιανούς. Η προέλευση του ύμνου φτάνει μέχρι και τον προφήτη Ησαΐα ο οποίος λέγεται ότι άκουσε πρώτη φορά αυτό το τροπάριο από τους αγγέλους, οι οποίοι το έψελναν ασταμάτητα γύρω από τον θρόνο του Θεού.

Το όνομα του ύμνου “τρισάγιο” οφείλεται στο γεγονός ότι η λέξη ¨Άγιος¨ βρίσκεται μέσα στην πρόταση τρεις φορές. Πιο συγκεκριμένα, ο ύμνος είναι:

Τρισάγιος ύμνος

Άγιος ο Θεός, άγιος Ισχυρός, άγιος Αθάνατος, ελέησον ημάς

Βέβαια με βάση τις αναφορές, ο ακριβής ύμνος που άκουσε ο Ησαΐας ξεκινούσε με τη λέξη ¨Άγιος¨ να επαναλαμβάνεται στην αρχή του τροπαρίου (3 φορές) και έπειτα να ακολουθείται η υπόλοιπη σειρά. Ο “αυθεντικός” τρισάγιος ύμνος είναι:

Άγιος, άγιος, άγιος Κύριος Σαβαώθ, πλήρης πάσα η γη της δόξης αυτού

Ο τρισάγιος ύμνος ξεκίνησε να γίνεται δημοφιλής στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο του Βυζαντίου όταν μεγάλοι σεισμοί έπληξαν την πόλη. Τότε ο Θεοδόσιος ο Β που ήταν ο αυτοκράτορας, έδωσε διαταγή οι πολίτες να βγουν έξω από τα τείχη και να ψάλλουν τον ύμνο αυτό.

Υπάρχουν και άλλες πολλές αναφορές για τον τρισάγιο ύμνο που αφορούν διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Πότε κάνουμε τρισάγιο

 

Στη σημερινή εποχή, το τρισάγιο το κάνουμε για να τιμήσουμε κάποιον νεκρό αλλά και για να ψάλλουμε για τη σωτηρία της ψυχής του. Επομένως το τρισάγιο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα και στιγμή. Σε πολλές περιπτώσεις ο ύμνος ψάλλεται πάνω από τον τάφο από τον ιερέα και οι συγγενείς βρίσκονται γύρω από αυτόν.

Σε άλλες περιπτώσεις το τρισάγιο μπορεί να ψάλλεται μέσα στην εκκλησία υπέρ των νεκρών. Επίσης τρισάγιο κάνουμε και στο τριήμερο του νεκρού καθώς και στο εννιαήμερο σε αντίθεση με τα σαράντα όπου ψάλλεται η επιμνημόσυνη δέηση.

Διαφορά μνημόσυνο με τρισάγιο

Για τη σωτηρία της ψυχής των αγαπημένων μας που έχουν φύγει από τη ζωή, μπορεί να γίνει είτε μνημόσυνο είτε τρισάγιο. Όπως είπαμε παραπάνω, το τρισάγιο συνήθως γίνεται στα τριήμερα και στα εννιάμερα. Βέβαια μπορεί κάποιος να κάνει τρισάγιο και οποιαδήποτε άλλη μέρα θέλει σε συνεννόηση με τον ιερέα.

Το μνημόσυνο όμως γίνεται πάντα Σάββατο. Επίσης μνημόσυνο γίνεται και στα σαράντα, στο εξάμηνο, στο χρόνο αλλά και στα τρία χρόνια. Άλλες περιπτώσεις που γίνεται μνημόσυνο αφορούν υπέρ όλων των νεκρών και όχι ατομικά για κάποιον συγκεκριμένα. Αυτά είναι τα Ψυχοσάββατα.

πηγη coolweb.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button