ΔΙΔΑΧΕΣ

Πώς θα γίνει το σημείο του Σταυρού στα ανάξια χέρια μας φόβητρο των δαιμόνων; (Διαβάστε το όλοι)

Μα είναι πολύ απλό. Αν το κάνουμε όπως μαςδιδάσκει η αγία Εκκλησία μας. Με πίστη,ευλάβεια, συναίσθηση, και ταπείνωση. Πώςδηλαδή;

Αρχικά ενώνουμε τα τρία πρώτα δάχτυλατου δεξιού χεριού, ομολογώντας έτσι την πίστημας σ’ ένα Θεό, που είναι ταυτόχρονα και τρειςυποστάσεις, τρία πρόσωπα – ο Πατήρ, ο Υιόςκαι το Άγιο Πνεύμα –  ομοούσια, ενωμέναμεταξύ τους «αχωρίστως» και «αδιαιρέτως».

Τα άλλα δύο δάχτυλα, που ακουμπούν στηνπαλάμη, συμβολίζουν τις δύο φύσεις, δύοθελήσεις και δύο ενέργειες του Κυρίου μας, τηθεία και την ανθρώπινη.

Μ΄ αυτό τον τρόπο, κάνουμε μια συμβολική ομολογία της ορθόδοξηςπίστης μας, που βάση και θεμέλιο της έχει το τριαδολογικό και τοχριστολογικό δόγμα.

  • Ξεκινώντας,φέρνουμε το χέρι στομέτωπο, τη σωματική περιοχή τηςδιανοητικής λειτουργίας, φανερώνονταςέτσι ότι αγαπάμε τον Θεό με  όλη τηνδιάνοιά μας και ότι αφιερώνουμε σ’ Αυτόνόλες τις σκέψεις μας. Σταυρώνοντας τομέτωπό μας ευλογείται ο νους, που είναιη βάση των πάντων.
  • Τοχέρι έρχεται κατόπιν στην κοιλιά,δηλώνοντας ότι προσφέρουμε στον Κύριοκαι όλες τις επιθυμίες και όλα τασυναισθήματά μας. Επειδή στη κοιλιά μαςπηγαίνουν όλα τα φαγητά, θεωρείται ότιείναι ο χώρος της ύλης, ο χώρος τωνπαθών. Επομένως, σταυρώνοντας τονχώρο της κοιλιάς είναι σαν ναομολογούμε πως θέλουμε να νεκρώσουμετα πάθη μας και να μην είμαστε άνθρωποιτης ύλης.
  • Τέλος,φέρνουμε το χέρι στους ώμους,πρώτα στον δεξιό και μετά στοναριστερό, ομολογώντας ότι και κάθεσωματική δραστηριότητά μας ανήκει σ’Εκείνον.

Συμβολίζει όμως και κάτι άλλο. Ναενθυμούμαστε ότι σ’  αυτή τη ζωήαγωνιζόμαστε για την αρετή, για το καλό,για να κερδίσουμε τον παράδεισο (δεξιά).Και να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι, γι’ αυτούςπου δεν θα σεβαστούν τον Σταυρό του Χριστού, υπάρχει και η κόλαση(αριστερά).

* * *

Μια απλή ερμηνεία που μπορούμε να την λέμε καθημερινά και σανπροσευχή ενώ σχηματίζουμε πάνω στο σώμα μας το σημείο του Σταυρού,είναι η εξής:

“Χριστέ μου που ήσουνα στους ουρανούς και κατέβηκες στη γη βάλε με στα δεξιά σου κι όχι στα αριστερά σου!”

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ωραία είναι και η απλή θεολογική ερμηνεία που μας δίνει ο άγιος Κοσμάς οΑιτωλός:  (Από την 5η διδαχή του)

«Ακούστε, χριστιανοί μου, πώς πρέπει να γίνεται ο Σταυρός και τι σημαίνει.Μας λέει το άγιο Ευαγγέλιο πως η αγία Τριάδα, ο Θεός, δοξάζεται στονουρανό περισσότερο από τους αγγέλους. Τι πρέπει λοιπόν να κάνεις κι εσύ;

Σμίγεις τα τρία σου δάκτυλα με το δεξί σου χέρι και, μη μπορώντας ναανέβεις στον Ουρανό να προσκυνήσεις, βάζεις το χέρι σου στο κεφάλι, πουείναι στρογγυλό και φανερώνει τον Ουρανό και λες με το στόμα:

– Καθώς εσείς οι άγγελοι δοξάζετε την αγία Τριάδα στον Ουρανό, έτσι κιεγώ, ως δούλος ανάξιος, δοξάζω και προσκυνώ την αγία Τριάδα. Και καθώςαυτά τα δάχτυλα είναι τρία (είναι ξεχωριστά ενώ είναι μαζί) έτσι είναι και ηαγία Τριάδα, ο Θεός, τρία πρόσωπα και ένας μόνο Θεός.

Κατεβάζεις το χέρι σου από το κεφάλι και το βάζεις στην κοιλιά σου καιλες:

– Σε προσκυνώ και σε λατρεύω, Κύριέ μου, γιατί καταδέχτηκες καισαρκώθηκες στην κοιλιά της Θεοτόκου για τις αμαρτίες μας.

Το βάζεις έπειτα στο δεξιό ώμο και λες:

– Σε παρακαλώ, Θεέ μου, να με συγχωρήσεις και να με βάλεις στα δεξιάσου με τους δικαίους.

Βάζοντάς το μετά στον αριστερό σου ώμο λες:

– Σε παρακαλώ, Κύριέ μου, μη με βάλεις στα αριστερά με τουςαμαρτωλούς.

Έπειτα, σκύβοντας κάτω στη γη λες:

– Σε δοξάζω, Κύριέ μου, σε προσκυνώ και σε λατρεύω, γιατί όπωςβάλθηκες στον τάφο, έτσι θα βαλθώ κι εγώ.

Και όταν σηκώνεσαι όρθιος, φανερώνεις την Ανάσταση και λες:

-Σε δοξάζω, Κύριέ μου, Σε προσκυνώ και Σε λατρεύω, Εσένα, πουαναστήθηκες από τους νεκρούς για να μας χαρίσεις την αιώνια ζωή.

Αυτό σημαίνει ο πανάγιος Σταυρός».

Όπως διαπιστώνουμε από τα παραπάνω, το σημείο του Σταυρού περικλείειόλα τα σωτηριώδη γεγονότα, που οικονόμησε η άπειρη αγάπη του Θεού γιατον άνθρωπο.

Γι’  αυτό και οι ευσεβείς Χριστιανοί κάνουν πολύ συχνά το σημείο τουΣταυρού. Το πρωί που σηκώνονται από τον ύπνο. Στη διάρκεια όλων τωνπροσευχών τους. Όταν φεύγουν από το σπίτι τους. Όταν περνούν μπροστάαπό τις Εκκλησίες. Όταν αρχίζουν κάποια εργασία. Όταν τελειώνουν τηνεργασία. Πριν πιουν νερό ή άλλο ποτό. Πριν από το φαγητό τους. Μετά τοφαγητό τους. Όταν ακούνε ευχάριστη ή δυσάρεστη είδηση. Όταν πηγαίνουνγια ύπνο

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Στα παλιά τα χρόνια οι πρώτοι Χριστιανοί, όποια δουλειά κι αν έκαναν,πρώτα έκαναν τον Σταυρό τους και «ασφάλιζαν» με τον τρόπο αυτό τονεαυτό τους και τις δουλειές τους.

Πίστευαν βαθιά πως η αόρατη δύναμη που παρέχει ο τίμιος Σταυρός τουΚυρίου μας, μπορεί να μας περιφρουρεί από κάθε τι κακό και ότι η ημέρα τουπιστού Χριστιανού πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει με τον Σταυρό.

Ας τον χρησιμοποιούμε, λοιπόν, κι εμείς όσο πιο συχνά μπορούμε,αγιάζοντας μ’ αυτόν κάθε πτυχή της καθημερινής και της πνευματικής μαςζωής.

πηγη anthologioxr.blogspot.gr

 

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button