ΔΙΔΑΧΕΣ

π. Ανδρέας Κονάνος: ”Κύριε καθάρισε τις σκέψεις μου…” (ΦΩΤΟ)

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ανδρέας Κονάνος ήταν ο ομιλητής της 7ης ημέρας των πολυήμερων ενοριακών εορταστικών εκδηλώσεων “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2017”, που πραγματοποιούνται για 21ο χρόνο με μεγάλη επιτυχία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου.

Ο π. Ανδρέας, μπροστά σε εκατοντάδες πιστών, που κυριολεκτικά είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό, ανέπτυξε το θέμα:” Κύριε καθάρισε τις σκέψεις μου…”.

Με το μοναδικό γλαφυρό του ύφος και τον απλό μεν μεστό δε θεολογικών νοημάτων λόγο του, προσέφερε στους πιστούς αμέτρητα ερεθίσματα αυτογνωσίας και πνευματικής εγρήγορσης.

Μεταξύ των άλλων ο π. Ανδρέας είπε: “Ό,τι σκέφτεσαι, σε καθορίζει…, ό,τι σκέφτεσαι, σε επηρεάζει… Λογισμούς έχουμε όλοι. Δεν είμαστε οι σκέψεις μας, αλλά οι σκέψεις, που εμείς αναλόγως χειριζόμαστε.

Οι λογισμοί όταν κάνουν κατάληψη μέσα μας τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Όποιος είναι ήρεμος στο μυαλό αγγίζει τον Θεό”.
Για τις ανθρώπινες ψυχές που έχουν κλίση στο μοναχισμό είπε χαρακτηρίστηκα: “Όποιος δεν είναι εντάξει μέσα του και στο πιο Άγιο Μοναστήρι να πάει δε θα βρει ησυχία”.

Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στην ειρήνη λέγοντας: “Γι’ αυτό οι ιερές ακολουθίες στην Εκκλησία μας ξεκινούν με την αίτηση της ειρήνης “ εν ειρήνη του Κυρίου δεηθώμεν”. Αυτή την ειρήνη πρέπει να αναζητούμε”.

Σε άλλο σημείο είπε: “ Οι ενοχές θεραπεύονται με την εξομολόγηση. Να μάθουμε να λέμε πάντα ευχαριστώ για το κάθε τι. Με το ευχαριστώ θεραπεύονται οι λογισμοί, αλλιώς με την αχαριστία μολύνονται”.

Μετά την ομιλία, που έγινε στις 7.00μμ εντός του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι”, στον ισόγειο χώρο του Ιερού Ναού, στο οποίο δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο.

Απαντώντας στις πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των πιστών, ο π. Ανδρέας κατέληξε: ”Ο Χριστός είπε ουέ ημίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές. Δεν είπε ουέ υμίν πόρνες και τελώνες. Την υποκρισία καυτηρίασε την δε μετάνοια επαίνεσε. Ας απαντήσει ο κάθε σύζυγος στην ερώτηση: Τη ζωή της γυναίκας σου την κάνεις εύκολη ή δύσκολη; Το αντίστοιχο ερώτημα ισχύει και για την γυναίκα. Όταν είσαι ερωτευμένος με τον Χριστό και με την πίστη σου, τότε δεν ασχολείσαι με τα λάθη των άλλων και δεν κατακρίνεις κανέναν. Δεν αλλάζει ο κόσμος με διαμαρτυρίες. Θα αλλάξει μέσα από την αγιότητα, που είναι η νέκρωση-σταύρωση του κακού εαυτού μας και η ανάσταση του νέου εν Χριστώ ανθρώπου.”

Η 7η ημέρα “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2017”, ολοκληρώθηκε με την Κατανυκτική Αγρυπνία, στην οποία λειτουργός ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Πορφύριος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Λαφυστίου Λεβαδείας.

Έψαλε ο βυζαντινός χορός “Αντιφωνικόν Μέλος, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Καμαριάρη.

πηγη romfea.gr

 

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button