ΔΙΑΦΟΡΑ

Σεισμός Έκτακτο – Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι..

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

Σεισμός στην Εύβοια: Αγωνία για το ρήγμα που «είχε να δώσει σεισμό 12 χρόνια»! Πάνω από 70 μετασεισμοί – Ανήσυχοι και επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Στο «χορό» των Ρίχτερ συνεχίζει να κινείται η Εύβοια μετά τον ισχυρό σεισμό 4,9 βαθμών που σημειώθηκε χθες, με τους επιστήμονες να μην μπορούν να πουν εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή το φαινόμενο καθώς η περιοχή έχει ένα πλούσιο σεισμικό ιστορικό καθώς παλαιότερα έχουν σημειωθεί σεισμικές δονήσεις κοντά στα 5,5 Ρίχτερ.

Μετά τον ισχυρό σεισμό που αναστάτωσε τους κατοίκους της Εύβοιας αλλά και γειτονικών περιοχών, έχουν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 3,5 Ρίχτερ.

Ευθύμιος Λέκκας: «Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός»

«Πρέπει να περιμένουμε οπωσδήποτε κάποιες ώρες, για κάποιες μέρες ακόμα, για να δούμε τα νέα δεδομένα τα οποία θα υπάρχουν και στη συνέχεια να εκτιμήσουμε» τόνισε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ πάντως ξεκαθάρισε ότι σεισμός των 4,9 Ρίχτερ, δεν συνδέεται με το σεισμό που σημειώθηκε πριν από ένα μήνα στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας, λέγοντας: «Είμαστε κάθετοι ότι δεν υπάρχει διασύνδεση των δύο σεισμικών δραστηριοτήτων. Η σεισμική δραστηριότητα που είχε αρχίσει στις 29 Νοεμβρίου είναι τελείως διαφορετική από τη σημερινή σεισμική δραστηριότητα.

Οι εξωγενείς ζώνες έχουν τελείως διαφορετικά γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά χαρακτηριστικά. Συνεπώς δεν υπάρχει αυτό που ίσως ορισμένοι εκλαμβάνουν ως σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια. Άρα δεν υπάρχει τέτοιος διάχυτος κίνδυνος. Τα δύο γεγονότα, οι δύο σεισμικές ακολουθίες είναι ανεξάρτητες ακολουθίες με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναφορικά με την πιθανή ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος, ο κ. Λέκκας υποστήριξε ότι «Σαν επιτροπή το αποκλείουμε, δεδομένου ότι για να ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο ρήγμα γειτονικό της περιοχής και κυρίως της Αταλάντης, γιατί η Αταλάντη είναι πολύ κοντά, θα έπρεπε να υπάρχει ένας σεισμός της τάξεως των 6,5 Ρίχτερ και πάνω για να υπάρχει η διάχυση της δραστηριότητας».

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Δεν γνωρίζουμε τις διαστάσεις του ρήγματος»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε με τη σειρά του ότι αυτή την στιγμή δεν είναι δυνατόν να διευκρινιστεί αν τα 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. «Όταν ενεργοποιήθηκε στην Νότια Εύβοια είπαμε ότι ήταν άγνωστη εστία, εδώ είναι μία νέα ενεργοποίηση αλλά από μία εστία που την έχουμε ήδη γνωρίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει η περιοχή και ι ένα ισχυρότερο σεισμό καθώς όπως είπε δε είναι γνωστές οι διαστάσεις του συγκεκριμένου ρήγματος. Ερωτηθείς για το αν είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των μετασεισμών καθώς μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 49 με το μεγαλύτερο στα 3,5 Ρίχτερ ο καθηγητής επισήμανε πως δεν είναι επαρκής ο αριθμός.

«Χρειάζεται προσοχή και υπομονή. Καλύτερα να μην πούμε ότι ήταν ο κύριος, παρά να πούμε ότι ήταν ο κύριος και μετά να διαψευστούμε για πολλούς λόγους» κατέληξε.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4.9 βαθμών της κλίμακας Richter που εκδηλώθηκε σήμερα στην περιοχή των Ψαχνών, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησε την άμεση σύγκληση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσει όλα τα θέματα που αφορούν στον ισχυρό σεισμό.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Στους πολίτες συστήνεται: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr)

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, 65km Βόρεια των Αθηνών και 5km Ανατολικά Νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων. Πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ανάλογα έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι Ε.Μ.Α.Κ.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

πηγη athensmagazine.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button