ΔΙΑΦΟΡΑ

Σοκ : Ποιοι χάνουν το επίδομα ανεργίας

Μπορεί να αυξηθεί το ύψος του επιδόματος ανεργίας που χορηγείται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ), ωστόσο κάποιοι άνεργοι θα το χάσουν. Αυτά αποτελούν κάποιες από τις αλλαγές που είναι στο «τραπέζι» από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ειδικότερα, βασική προϋπόθεση για να συνεχίζει να λαμβάνει ο άνεργος την εν λόγω ενίσχυση, θα πρέπει να παρακολουθεί σεμινάρια επανακατάρτισης. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο άνεργος δεν παρακολουθήσει ή σταματήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα, τότε θα χάσει το επίδομα.

Ακόμα, σε περίπτωση που ο άνεργος αρνηθεί εργασία, στο αντικείμενο του ή σε συναφές αντικείμενο, που θα τού έχει προσφερθεί από τη ΔΥΠΑ, τότε θα «κοπεί» από το επίδομα ανεργίας.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η κατάργηση του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων, το οποίο θα συγχωνευθεί με το τακτικό επίδομα ανεργίας.

Ακόμα, προωθείται το επίδομα ανεργίας να είναι μεταβλητό ποσό, που τους πρώτους μήνες μετά την απόλυση μπορεί να φτάσει έως τα 1.300 ευρώ. Θα δίνεται στους ανέργους που έχουν διανύσει περισσότερα από 4 χρόνια στην αγορά εργασίας, ενώ αντίθετα όσοι έχουν λιγότερα χρόνια θα λαμβάνουν το ποσό των 479 ευρώ. Όσο περισσότερα χρόνια έχει διανύσει ο άνεργος στην αγορά εργασίας, τόσο υψηλότερο θα είναι το επίδομα που θα λάβει.

Παράλληλα, θα επιτρέπεται σε ανέργους που λαμβάνουν το επίδομα, να απασχολούνται σποραδικά. Πιο αναλυτικά, δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μιας ημέρας, να εργάζονται χωρίς να χάνουν το επίδομα, με την προϋπόθεση ότι η απασχόληση δεν υπερβαίνει σωρευτικά τις τρεις ημέρες εβδομαδιαίως και τις 12 ημέρες μηνιαίως. Στην περίπτωση αυτή, το επίδομα ανεργίας μειώνεται ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης.

Πηγή proson.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button