ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΘΑΡΡΙ ΡΟΔΟΥ«Όποιος δεν πήγε εις το Θάρρι, την ζωή του δεν εχάρη!»

Υπάρχει μια λαϊκή ρήση, που την έλεγαν οι παλιοί Ροδίτες, και κυρίως οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου:»Όποιος δεν πήγε εις το Θάρρι, την ζωή του δεν εχάρη»! Και, πράγματι, πρόκειται για μια πανέμορφη περιοχή του νησιού μας, που θεωρείται βέβαιο, ότι όσοι πάνε, είναι δύσκολο να μην δώσουν υπόσχεση στον εαυτό τους, ότι θα ξαναπάνε!

Η ιστορία του τόπου όπου είναι κτισμένο το Μοναστήρι του Θάρρι χάνεται στους αιώνες. Οι ιστορικοί και

αρχαιολόγοι λέγουν ότι στον τόπο αυτό υπήρχε προ Χριστού ναός του Απόλλωνος.

Δύο μικρές σαρκοφάγοι που υπάρχουν βεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές.
Τον 5ο μ.Χ. αιώνα κτίστηκε επί των ερειπίων του ναού του Απόλλωνα παλαιοχριστιανική Βασιλική της οποίας λείψανα διακρίνονται πέριξ του υπάρχοντος Ναού.
Ο σημερινός Ναός του Ταξιάρχου Μιχαήλ είναι κτισμένος ανάμεσα στον 9ο και 11ο αιώνα από μια πριγκίπισσα πάσχουσα από ανίατη αρρώστια την οποία θαυματουργικά εθεράπευσε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και προς χάριν του οποίου έκτισε τον ωραίο αυτό Ναό.

Το κτίσιμο του Ναού αυτού με τον επιβλητικό τρούλλο περιλαμβάνει έξι αρχιτεκτονικές φάσεις  η δε αγιογράφηση του περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις. Οι αρχαιότερες εικόνες του Ναού αυτού είναι δύο ολόσωμοι Ιεράρχες, ο Άγιος Ελευθέριος και ο Άγιος Γρηγόριος  Ακραγαντίνων, τέλη του 12ου αιώνος και φυλάσσονται στο Βυζαντινό μουσείο της Ρόδου.

Η Μονή του Θαρρίου είχε ανέκαθεν Ηγούμενο και παρουσία στην οικονομική ζωή της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου. Ο τελευταίος Ηγούμενος αυτής, ο π. Ιγνάτιος, εκοιμήθη το 1916. Έκτοτε η Μονή περιήλθε σε παρακμή και αφάνεια.

Το 1989  ήλθε από την Πάτμο ο εκ των αδελφών της Ιεράς Μονής Πάτμου και καθηγητής της Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής Αρχιμ. Αμφιλόχιος Τσούκος και ανέλαβε την ηγουμένη της Μονής ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία αυτής.

 

 

 

Πηγη oiaggeloitoufwtosblogspot.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button