ΔΙΑΦΟΡΑ

Τα μπουκαλάκια του Πανορμίτη έπιασαν λιμάνι στη Ρόδο!!!

Ένα παμπάλαιο θρησκευτικό έθιμο που συνηθίζεται μέχρι τις μέρες μας
Στο λιμάνι της Ρόδου εντοπίστηκαν  χθες το πρωί, δύο από τα χιλιάδες μπουκάλια με τάματα τα οποία κάθε χρόνο τέτοια εποχή ρίχνονται στη θάλασσα από εκατοντάδες πιστούς, από πολλές περιοχές της χώρα μας, και τα οποία έχουν προορισμό την Ιερά Μονή του Ταξιάρχη στον Πανορμίτη της Σύμης.
 524
Το θρησκευτικό αυτό έθιμο, που ξεκίνησε από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπως εξήγησε χθες μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πατέρας Στέφανος από την Ιερά μονή Σύμης, κρατά ξεχωριστό κομμάτι στην θρησκευτική συνείδηση και την ψυχή του κάθε πιστού ενώ διατηρείται άσβεστο μέχρι και σήμερα.
Τα παλιά τα χρόνια, οι πιστοί έστελναν με τον τρόπο αυτό τα Αφιερώματά τους μέσα σε γυάλινα μπουκάλια, ακόμα και σε κιβώτια ενώ και σήμερα ακόμα, πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν αντίστοιχα τάματα, γράφοντας πάντα στο εσωτερικό του μπουκαλιού την διεύθυνση, το όνομα, την παράκλησή τους καθώς επίσης και τα τηλέφωνά τους.
Τα μπουκαλάκια του Πανορμίτη έπιασαν λιμάνι στη Ρόδο
Δοχεία, επιπλέοντα κιβώτια, μπουκάλια, καί δέματα σταλμένα από τούς ωκεανούς στη  Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ στη Σύμη. Φθάνουν πάντοτε, σέ όσους με πραγματική πίστη κάνουν το τάμα τους, καί πάντα παίρνουν απάντηση από το Μοναστήρι…
Εκείνος που αδυνατεί την παρούσα στιγμή να επισκεφθεί την Ιερά Μονή, σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα από τον διαδικτυακό τόπο  pneymatiko.wordpress.com μπορεί μέσα σε ένα μικρό μπουκαλάκι, είτε από εμφιαλωμένο νερό είτε από πορτοκαλάδα (πλαστικό κατά προτίμηση, ως πιο ανθεκτικό), να τοποθετήσει Θυμίαμα, ένα χαρτί με τα «Υπέρ Υγείας» και τα «Υπέρ Αναπαύσεως» ονόματα εκείνων που επιθυμεί, ένα χαρτάκι με το Ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση ή και το τηλέφωνό του. Επίσης, μπορεί να συμπεριλάβει και ένα γράμμα προς το Μοναστήρι, για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί και θα ήθελε να γίνει θέμα προσευχής στην Ιερά Μονή.
Αφού τοποθετήσει μέσα όλα αυτά τα Αφιερώματα για τον Ταξιάρχη και κλείσει το μπουκαλάκι, μπορεί, είτε από ένα λιμάνι είτε από κάποιο πλοίο που βρίσκεται στα ανοιχτά να πετάξει το μπουκαλάκι στη θάλασσα, αφού πρώτα προσευχηθεί στον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Πανορμίτη και του ζητήσει να το οδηγήσει ο ίδιος στο Μοναστήρι του στη Σύμη.
Ο Πανορμίτης θα το αναλάβει και το μπουκαλάκι με τα Αφιερώματα θα φθάσει τελικά στη Σύμη, στον όρμο της Ιεράς Μονής, ή διαφορετικά θα μπλεχτεί στα δίχτυα των ψαράδων στα ανοιχτά του νησιού.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο τελικός προορισμός του θα είναι να καταλήξει άθικτο στα χέρια των ανθρώπων του Μοναστηριού, οι οποίοι με τη σειρά τους (ως επιβεβαίωση του Θαύματος, «προς Δόξαν Θεού») θα αποστείλουν ευχαριστήρια επιστολή προς τον πιστό που το έστειλε, ευχαριστώντας τον για τα Αφιερώματα.
Στην Ιερά Μονή φυλάσσονται μέχρι σήμερα Αφιερώματα, που ταξίδεψαν μόνα για τον Πανορμίτη από διάφορα μέρη του κόσμου (όπως για παράδειγμα από την Αυστραλία) και από διάφορες εποχές.
Τα χθεσινά τάματα, βρήκε στο λιμάνι της Ρόδου ο δύτης κ. Βασίλης Μαντικός, ο οποίος κατάγεται μάλιστα από το νησί της Σύμης!  Πήγε στο λιμάνι της Ρόδου για δουλειά και πριν πέσει στη θάλασσα είδε τα δύο μπουκάλια να επιπλέουν. Αφού τα έβγαλε στη στεριά, αμέσως επικοινώνησε με ιερέα της Ιεράς Μονής Σύμης τον οποίο και ενημέρωσε, ενώ θα τα παραδώσει ο ίδιος στον ιερέα μέσα στις επόμενες μέρες.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε εδώ στη Ρόδο τέτοια μπουκάλια με τάματα για τον Ταξιάρχη μας – δήλωσε ο κ. Βασίλης Μαντικός μιλώντας στη Ροδιακή. Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός πιστών που οποιαδήποτε στιγμή νοιώσει την ανάγκη και δεν μπορεί να μεταβεί στο νησί της Σύμης για να ανάψει ένα κεράκι στον Ταξιάρχη, ρίχνει στη θάλασσα ότι μπορεί να επιπλέει και να κλείνει (συνήθως μπουκάλια) και ο προορισμός είναι ο Πανορμίτης.
Το ταξίδι είναι σίγουρα μεγάλο και δύσκολο, αλλά θέλω να σας πω ότι με διάφορους τρόπους φθάνει πάντα στον προορισμό του. Όπως σήμερα για καλή ώρα.
Τα στοιχεία που έχει μέσα το τάμα παραπέμπουν σε γυναίκα που κατάγεται από τον Πειραιά. Δεν ξέρουμε αν έχει ταξιδέψει από κει ή αν ρίχθηκε μέσα από κάποιο πλοίο. Οι εκπρόσωποι της  ιεράς μονής θα επικοινωνήσουν με την γυναίκα και θα δούμε.»
ΠΗΓΗ rodiaki.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button