ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΓΙΩΝ

ΤΑ ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ

Τα Xερουβείμ ή Xερουβίμ είναι υψηλόβαθμα αγγελικά ή πνευματικά πλάσματα στην υπηρεσία του Θεού. Περιγράφονται ως τάγμα ασωμάτων, το οποίο πλαισιώνει το Θρόνο του Θεού.

 

Αναφέρονται και ως «πολυόμματα Χερουβείμ», γι’ αυτό στην Ορθόδοξη εικονογραφία, τα Χερουβείμ εμφανίζονται ως «πολυόμματα», δηλαδή ως αγγελικές μορφές με πολλά μάτια. Στην ορθόδοξη υμνολογία, είναι γνωστός και ο χερουβικός ύμνος (ή «χερουβικό»).

Ακόμη αναφέρονται και τα εξαπτέρυγα Χερουβείμ, τα οποία έχουν 6 ζεύγη φτερών.

 

Στην Αγία Γραφή τα Χερουβείμ:

α) Είναι οι αγγελιοφόροι του Κυρίου.

β) Υπήρξαν οι φύλακες του Κήπου της Εδέμ μετά την εκδίωξη του Αδάμ και της Εύας, προασπίζοντας το θεϊκό θέλημα (Γένεση 3,24).

γ) Περιστοιχίζουν τον θρόνο του Θεού, δηλαδή βρίσκονται ενώπιον της παρουσίας του Κυρίου, έτοιμα να εκπληρώσουν οποιαδήποτε εντολή Του.

δ) Αποτελούν μέρος του ουράνιου άρματος του Θεού (Ιεζεκιήλ 1,5-28. 9,3. 10,1-22. 11,22).

 

Στη Σκηνή του Μαρτυρίου απεικονίσεις από Χερουβείμ χρησιμοποιήθηκαν στην εσωτερική διακόσμησή της. Το ίδιο και στην Κιβωτό της Διαθήκης, όπου πάνω από την Κιβωτό βρίσκονταν τοποθετημένα στα άκρα της δύο χρυσαφένια ομοιώματα Χερουβείμ, με τα πρόσωπά τους αντικριστά το ένα προς το άλλο. Τα Χερουβείμ είχαν ανοιχτές τις φτερούγες τους προς τα πάνω, έτσι που σκέπαζαν μ’ αυτές το ιλαστήριο. Αλλά και στη διακόσμηση του Ναού των Ιεροσολύμων που οικοδόμησε ο Σολομών, απεικονίσεις από Χερουβείμ χρησιμοποιήθηκαν στην εσωτερική διακόσμησή της. (Έξοδος 26,1. 26,31. 36,8. 26,35. Α’ Βασιλειών 6,29. 7,28-36. Β’ Παραλειπομένων 3,7. Ιεζεκιήλ 41,18-25).

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button