ΔΙΑΦΟΡΑ

Τι πρέπει να αποφύγετε, αλλά και τι να κάνετε ανήμερα Μεγάλης Παρασκευής!

Η γιαγιά έχει μεγαλώσει αρκετά ή δεν είναι διαθέσιμη, η μαμά έχει εκμοντερνιστεί, πώς θα μάθετε ή θα θυμηθείτε τα έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής; Εεε; Πώς; Γι” αυτό είμαστε εμείς εδώ!

Μέρα που είναι σας θυμίζουμε τι πρέπει να αποφύγετε, αλλά και τι να κάνετε ανήμερα Μεγάλης Παρασκευής.

  • Ημέρα πένθους και αργία, τα καταστήματα δεν ανοίγουν πριν την αποκαθήλωση. Συγκεκριμένα, το επίσημο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι 13:00 – 19:00. Οι δημόσιες υπηρεσίες δεν ανοίγουν σήμερα.
  • Δεν πιάνουμε εργαλεία και ψαλίδια, δεν καρφώνουμε, δεν ράβουμε. Όλα αυτά παραπέμπουν στη Σταύρωση του Χριστού.
  • Δεν παίζουμε τάβλι, τυχερά παιχνίδια και ζάρια, καθώς οι Ρωμαίοι στρατιώτες έπαιξαν στα ζάρια τα ιμάτια Του Χριστού
  • Δεν φτιάχνουμε γλυκά και τσουρέκι, ούτε βάφουμε αυγά. Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει τις προηγούμενες μέρες.
  • Το μεσημέρι που έχει ετοιμαστεί ο Επιτάφιος (περίπου 15:00-16:00, αν και ποικίλει ανά ενορία), ο παπάς διαβάζει ονόματα υπέρ αναπαύσεως και υπέρ υγείας των ανθρώπων. Μπορεί ο καθένας να επισκεφτεί την Εκκλησία και να γράψει σε ένα χαρτί τα ονόματα των νεκρών που θέλει να μνημονευτούν. Στην κορυφή του χαρτιού στο οποίο συμπληρώνονται τα ονόματα των νεκρών μπαίνει ένας σταυρός. Τα ονόματα των ζώντων δεν θέλουν ειδική σήμανση.

Πηγή

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button