ΔΙΔΑΧΕΣ

Το θαύμα είναι….

 

 

Του Σπύρου Παπαγεωργίου 

Ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας Αμαρουσίου & Ωρωπού, Αρχιμ. Νικάνωρ Καραγιάννης μίλησε στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στο Ψαλίδι Αμαρουσίου για το θαύμα της Παναγίας εκεί που σήμερα βρίσκεται το χριστιανικό αγίασμα, στη Κωνσταντινούπολη έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, και έτσι την εορτάζουμε ως Ζωοδόχο Πηγή.

Ο π. Νικάνωρ μίλησε γενικά περί θαύματος λέγοντας πως “πρώτος ο Χριστός ήταν αυστηρός απέναντι στους αυτόπτες μάρτυρες θαυμάτων. «Μηδενί μηδέν είπητε το γεγονός». Να μην πείτε τίποτα και σε κανέναν. Γιατί το θαύμα δεν είναι ένα υπερφυσικό γεγονός, όπως δυστυχώς εσφαλμένα νομίζουμε. Ο Θεός ενεργεί με έναν τρόπο έκτακτο. Παράδοξο. Ασυνήθιστο. Όχι όμως υπερφυσικό. Υπερβαίνει την φύση, αλλά δεν την καταργεί. Χρησιμοποιεί τα στοιχεία της φύσης (νερό,λάδι, ακοή,όραση) και προσπαθεί μέσα από αυτό το έκτακτο γεγονός, να μιλήσει στις ψυχές μας. Θαύμα για τον πιστό είναι ολόκληρη η δημιουργία του κόσμου. Από την αρχή μέχρι σήμερα. Όπως αναφέρει ο υμνωδός “Οι ουρανοί διηγούνται δόξαν Θεού, ποίησιν δε χειρών Αυτού αναγγέλλει το στερέωμα.” Βλέπω το σύμπαν Θεέ μου και βλέπω τα έργα σου. Και αντίστοιχα ο ορθολογιστής άνθρωπος, βλέπει το σύμπαν και δεν βλέπει πουθενά κανέναν Θεό και καμία δύναμη να τον κυβερνά.”

“Μεγάλο θαύμα δεν είναι αυτό που συμβαίνει σε λίγους προνομιούχους, Αγίους ή μοναχούς και σκεπάζεται από τους άλλους. Μεγάλο θαύμα είναι αυτό που συμβαίνει διαρκώς σε όλους μας. Ένα μεγάλο θαύμα είναι το δώρο της ζωής. Είναι ένα θαύμα και μια δωρεά του Θεού στον άνθρωπο. Ένα άλλο μεγάλο θαύμα είναι η πίστη των ανθρώπων. Που εξακολουθούν ακόμα και σήμερα σε πείσμα του κόσμου, να πιστεύουν στο Θεό, να Τον αναζητούν και να προσεύχονται σε Αυτόν.

Γιατί γίνονται θαύματα;

Για να λυγίσουν την σκληροκαρδία μας. Για να μας ξυπνήσουν από τον πνευματικό λήθαργο. Για να νικήσουν την τυφλότητά μας. Για να θεραπεύσουν την αδυναμία μας, να βλέπουμε τον κόσμο αποσπασματικά. Πολλές φορές ο κόσμος ενεργεί μέσα μας, όπως η σελήνη στον ήλιο. Όταν η σελήνη βρίσκεται μπροστά στον ήλιο, έχουμε έκλειψη ηλίου. Σκοτεινιάζει το σύμπαν. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον κόσμο. Κάποτε ο κόσμος μας με τη δύναμη και τα επιτεύγματά του, σκοτεινιάζει τον Ήλιο της ζωής, που είναι ο Θεός. Γι αυτό και επιμένουν τα τροπάρια “Ουκ ελάτρευσαν τή κτίσει οι θεόφρονες, παρά τόν Κτίσαντα”.

Τα πραγματικά θαύματα δεν πρέπει να εμπορευματοποιούνται. Πρέπει να μένουν μέσα στην ψυχή μας, κρυμμένα με ευγνωμοσύνη πολύ, στο έλεος του Θεού. Θαύμα που προβάλλεται, που διαφημίζεται, που εμπορευματοποιείται και έχει ιδιοτέλεια τότε γελοιοποιεί την πίστη, προσβάλλει τον Θεό και ακυρώνει τη χάρη Του.

πηγη agioritikovima.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button