ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φανουρόπιτα νησιώτικη εθιμική

Ανήμερα στη γιορτή του τα ξημερώματα ζυμώνουμε και ψήνουμε την φανουρόπιτα για να ευχαριστήσουμε περισσότερο τον ΄Αγιο διαφορετικά η ευχή δεν πιάνει και η πραγμάτωση αργεί…

Για την παρασκευή της χρησιμοποιούμε μονό αριθμό υλικών 7 ή 9 ή 11.  Η φανουρόπιτα φθάνει στην εκκλησία σχεδόν ζεστή για να «διαβαστεί» από τον ιερέα και κόβεται σε κομμάτια που τα μοιράζουμε στους πιστούς που εκκλησιάζονται.

Η παράδοση θέλει η φανουρόπιτα να μοιράζεται και να καταναλώνεται αποκλειστικά από το εκκλησίασμα και δεν μεταφέρεται ποτέ στο σπίτι, ούτε ένα κομμάτι.

Στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα το έθιμο τηρείται ευλαβικά έτσι στην εκκλησία φθάνουν αναρίθμητες φανουρόπιτες. Η φανουρόπιτα είναι η παραδοσιακή πίτα των ευχών για «φανέρωση», συγχώρεση και ευτυχία της οικογένειας.

Εθιμικά τάζουμε στον Άγιο Φανούριο να πάμε ανήμερα της γιορτής του φανουρόπιτα για να τον ευχαριστήσουμε που μας φανέρωσε κάτι ή να τον ικετεύσουμε να μας φανερώσει κάτι καλό στη ζωή μας ή κάποιο αντικείμενο που χάσαμε. Στην Κρήτη κάτω από την φανουρόπιτα ή μέσα σε αυτή βάζουν ένα χαρτάκι τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο με το ‘ζητούμενο’ από τον ΄Αγιο

Φανουρόπιτα Σκυριανή

Από την Ευφροσύνη Ευγενικού, ξενοδοχείο Νεφέλη, Χώρα Σκύρου.

Υλικά

4 κούπες αλεύρι που ‘φουσκώνει μόνο του’

1 κούπα ζάχαρη καστανή

1 κούπα ελαιόλαδο εκλεκτό

1 κούπα νερό

Μισή κούπα χυμό πορτοκαλιού

1 κ.γ. σόδα μαγειρική

1 φλιτζανάκι κονιάκ

200 γρ. καρύδια

Κανέλα σε σκόνη

Γαρίφαλα τριμμένα

Σουσάμι

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο μέχρι να διαλυθεί για 3 λεπτά.

Σε ένα ποτήρι βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού και διαλύουμε τη σόδα.

Προσθέτουμε στον κάδο το χυμό πορτοκαλιού, το νερό, το κονιάκ, την κανέλα, τα γαρίφαλα και το αλεύρι που το κοσκινίζουμε για να πάρει αέρα.

Χτυπάμε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και στο τέλος προσθέτουμε τα καρύδια και χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα.

Σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 30 εκ. ρίχνουμε τη ζύμη της φανουρόπιτας.

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35 λεπτά.

Δοκιμάζουμε βυθίζοντας ένα μαχαιράκι στη φανουρόπιτα αν είναι υγρό τότε την αφήνουμε για λίγο ακόμα σκεπάζοντάς την με λαδόκολλα.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια στην εκκλησία.

πηγη kastoria365.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button