ΔΙΑΦΟΡΑ

10χρονη στην Αυστραλία διαγνώστηκε με την «πιο επώδυνη νόσο στον κόσμο»

Το σύνδρομο συνήθως αναπτύσσεται σε ένα άκρο μετά από μικρό ή μεγάλο τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση.

Ένα 10χρονο κοριτσάκι στην Αυστραλία διαγνώστηκε με ένα σπάνιο, εξουθενωτικό σύνδρομο, το οποίο της προκαλεί αφόρητο πόνο σε ολόκληρο το δεξιό πόδι της κάθε φορά που το κινεί ή το αγγίζει.

Η κατάσταση της μικρούλας Bella Macey προκλήθηκε από έναν μικροτραυματισμό που υπέστη σε ταξίδι που έκανε με την οικογένειά της στα νησιά Φίτζι. Παρουσίασε μία φουσκάλα στο πόδι της, η οποία μολύνθηκε. Αργότερα, όταν πια είχε επιστρέψει στο σπίτι, παρουσίασε αφόρητο πόνο σε ολόκληρο το πόδι της. Και τελικά διαγνώστηκε με  σύνδρομο σύνθετου περιοχικού πόνου (CRPS).

Το σύνδρομο αυτό συχνά αποκαλείται «η πιο επώδυνη νόσος που είναι γνωστή στην ανθρωπότητα». Και δικαίως, αν κρίνει κανείς από τις περιγραφές των πασχόντων.

Από τότε που αρρώστησε η Bella, ζει με αφόρητο πόνο που εκτείνεται μέχρι ψηλά στη βουβωνική χώρα της. Δεν μπορεί να κινήσει καθόλου το πόδι της και περνά τις ημέρες της στο κρεβάτι ή στην αναπηρική καρέκλα.

«Ο πόνος είναι οξύς, μου προκαλεί κάψιμο και μυρμήγκιασμα. Είναι εντελώς διαφορετικός από άλλους πόνους που είχε. Δεν ήξερα ότι είναι δυνατό να νιώσεις κάτι τέτοιο», δήλωσε η μικρούλα. «Δεν μπορώ να κάνω μπάνιο ή ντους, δεν μπορώ να βάλω ούτε ένα σεντόνι πάνω του. Ακόμα κι ένα χαρτομάντιλο να το ακουμπήσει ή οτιδήποτε, ουρλιάζω από τους πόνους».

Το επακόλουθο είναι να μην μπορεί το παιδί πλέον να πάει σχολείο, να παίξει με τους φίλους του ή έστω να φορέσει ένα παντελόνι. Έτσι, οι γονείς του ετοιμάζονται να την μεταφέρουν για θεραπεία στις ΗΠΑ σε ένα εξειδικευμένο κέντρο.

Τι είναι το σύνδρομο CRPS

Το σύνδρομο σύνθετου περιοχικού πόνου παλαιότερα ονομαζόταν αλγοδυστροφία. Είναι ένα είδος χρόνιου πόνου. Συνήθως αναπτύσσεται σε ένα άκρο μετά από κάποιον μικρό ή μεγάλο τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση. Μεταξύ των τραυματισμών που μπορεί να το προκαλέσουν συμπεριλαμβάνονται:

  • Κατάγματα οστών
  • Διαστρέμματα
  • Εγκαύματα
  • Αμυχές και εκδορές

Τα κύρια συμπτώματα που προκαλεί το σύνδρομο είναι:

  • Αφόρητος, καυστικός πόνος που δεν υποχωρεί με κοινά παυσίπονα και
  • Υπερευαισθησία του άκρου στην αφή, τη ζέστη ή το κρύο

Παρατηρούνται επίσης οίδημα και προοδευτικά εξελισσόμενες αλλαγές στο δέρμα. Οι ασθενείς που εκδηλώνουν τέτοιου είδους πόνο και υπερευαισθησία πρέπει να απευθύνονται αμέσως στον γιατρό. Και αυτό, διότι το σύνδρομο έχει σύνθετη και δύσκολη αντιμετώπιση. Όσο νωρίτερα, δε, γίνει η διάγνωση και αρχίσει η θεραπεία, τόσο καλύτερη θα είναι η έκβαση.

Το σύνδρομο μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα όλων των ηλικιών, ακόμα και σε παιδιά. Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button