ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6+1 λόγοι που πρέπει να τρώτε καρότο καθημερινά

 

Το καρότο είναι αγαπημένο λαχανικό. Και όχι μόνο. Είναι και εξαιρετικά θρεπτικό καθώς περιέχει καροτονοειδή (δηλαδή α-καροτίνη, β-καροτίνη) και λουτεΐνη, συστατικά που επιδρούν στον οργανισμό με ευεργετικό τρόπο. Η καθημερινή κατανάλωση καρότου μπορεί να κάνει θαύματα στην καθημερινή διατροφή ενός ατόμου και κατ’ επέκταση στην υγεία και στη γενικότερη ευεξία του.

Ασπίδα για την καρδιά

Όπως αναφέρει ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος κ. Γιάννης Χρύσου, το καρότο έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του είναι εξαιρετικά σημαντικές. Τα συστατικά του καρότου εξυπηρετούν στην προστασία της καρδιάς και των αγγείων καθώς και στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων. Σύμφωνα, μάλιστα, με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, μόνο 50 γραμμάρια καρότου την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Καθαρή όραση

Επιπρόσθετα το καρότο βοηθά στην προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του ματιού, που θαμπώνει την όραση. Το ίδιο φαίνεται πως συμβαίνει και με την πρόληψη για την ανάπτυξη καταρράκτη, της κύριας αιτίας τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Καλή λειτουργία του εντέρου

Μια τρίτη ευεργετική ιδιότητα του καρότου είναι, σύμφωνα με τον κ. Χρύσου, οι πλούσιες φυτικές ίνες που περιέχει. Η κατανάλωση καρότου έχει, κατ’ επέκταση, να κάνει με τη σωστή λειτουργία του εντέρου και γενικότερα του πεπτικού συστήματος, καθώς και με την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Δυνατό ανοσοποιητικό

Η πρόσληψη καρότου βοηθά, επίσης, στην άμυνα του οργανισμού και στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ανοσοποιητικού. Αυτό, όπως αναφέρει ο κ. Χρύσου, έχει να κάνει με το γεγονός ότι το καρότο περιέχει βιταμίνη C, αν και -ομολογουμένως- όχι σε μεγάλη ποσότητα (τα 100γρ καρότου καλύπτουν μόλις το 1/10 της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός).

Προστασία από τον ήλιο

Τα καρότα είναι, συν τους άλλοις, διάσημα για την παραγωγή μελανίνης και την προστασία που προσφέρουν στο δέρμα από την αρνητική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Δε θα ήταν λοιπόν υπερβολή να πούμε πως η κατανάλωση καρότου βοηθά στην καλή, λαμπερή και πιο προστατευμένη επιδερμίδα.

Σύμμαχος κατά του καρκίνου

Έρευνες έχουν δείξει ότι το καρότο είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, που μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες (ουσίες που προκαλούν καρκίνο) στο σώμα. Παρομοίως, η συχνή κατανάλωση καρότου φαίνεται πως συνδέεται με μείωση των πιθανοτήτων καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση και μείωση στη συχνότητα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και του οισοφάγου.

Κατάλληλο για δίαιτα

Τα καρότα είναι μια τροφή με πολύ λίγες θερμίδες (100γρ καρότου έχουν μόλις 48 θερμίδες!). Ως εκ τούτου, είναι ιδανική τροφή για να τη συμπεριλάβει κάποιος που κάνει δίαιτα στο τραπέζι του. Το σημαντικό σε αυτό είναι, όπως αναφέρει και ο κ. Χρύσου, ότι το καρότο μπορεί να φαγωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, οπότε με ποικιλία μπορεί κάποιος να πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά του, και παράλληλα να χάσει το ανεπιθύμητο βάρος.

Πώς να τα καταναλώνουμε

Ο κ. Γιάννης Χρύσου επισημαίνει πως όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι το καρότο, τόσο το καλύτερο. Μπορούμε βέβαια να το βράσουμε ή να το ψήσουμε, ωστόσο οφείλουμε να προσέξουμε το χρόνο γιατί αν είναι υπερβολικός το καρότο θα χάσει σημαντικό μέρος από τα θρεπτικά του συστατικά. Μπορούμε να το καταναλώσουμε:

ωμό ως τραγανό σνακ στα διαλλείματα

μέσα σε σαλάτες (τριμμένο ή σε κομματάκια)

μέσα σε σούπες

σε σάλτσες για μακαρόνια, κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι

σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά για ένα χορτοφαγικό γεύμα

ως χυμό στο πρωινό

σε γλυκά, όπως είναι το κέικ καρότου

Μη ξεχνάτε, επίσης, ότι τα καρότα είναι από τα αγαπημένα λαχανικά των παιδιών, χάρη στην κάπως γλυκειά τους γεύση, άρα μπορείτε να τα περιλαμβάνετε τακτικά στη διατροφή τους.

 

πηγη mama365.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button