ΥΓΕΙΑ

9 πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να ξέρετε για τις «σπασμένες» φλέβες!

 

Οι κιρσοί και οι ευραγγείες – αυτό που λέμε «σπασμένες» φλέβες – είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο που γίνεται ακόμη εντονότερο ειδικά το καλοκαίρι με τα κοντά ρούχα που φοράνε οι γυναίκες. Γνωρίζετε όμως που οφείλονται και ποιοι είναι οι μύθοι που τις περιβάλλουν;

1. Το να στραυρώνετε τα πόδια σας δεν προκαλεί κιρσούς
Λάθος! Ούτε το να φοράτε ψηλά τακούνια είναι πρόβλημα. Κυρίως οφείλονται στην υπερβολική ορθοστασία ή/και καθιστική ζωή, ενώ άλλες αιτίες μπορεί να είναι το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής άσκησης ή τα αντισυλληπτικά.

2. Δεν είναι απλά αισθητικό πρόβλημα
Παρόλο που οι ειδικοί συμφωνούν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα υγείας, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τους παραμελούμε. «Προκαλούν κόπωση στα πόδια, πρήξιμο και γενική δυσφορία. Επίσης μπορεί να είναι σημάδια μακροχρόνιων ασθενειών όπως φλεβική θρόμβωση, θρόμβοι αίματος και κακή κατάσταση του κυκλοφοριακού μας συστήματος» αναφέρει ο Dr. Navarro του The Vein Treatment Center στη Νέα Υόρκη.

3. Είναι γενετικό θέμα
Μη βιάζεστε όμως να κατηγορήσετε τους γονείς σας. Η κληρονομικότητα μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε μέλος της οικογένειάς σας, ενώ μπορεί ακόμη και να παραβλέψει μια γενιά.

4. Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες δεν είναι το ίδιο πράγμα
Οι ευρυαγγείες είναι:

  • μικρά, λεπτά, μπλε αιμοφόρα αγγεία που είναι ορατά κάτω από το δέρμα
  • συνήθως είναι αβλαβή
  • μπορεί να είναι σύμπτωμα κακού κυκλοφοριακού συστήματος ή να προμηνύουν το σχηματισμό κιρσών

Οι κιρσοί είναι:

  • διογκωμένες φλέβες όπου το αίμα έχει «λιμνάσει»
  • προεξέχουν από το δέρμα
  • προκαλούνται όταν οι βαλβίδες μονής κατεύθυνσης δε λειτουργούν σωστά

Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν και τα δύο προβλήματα στο ίδιο πόδι.

5. Και οι άντρες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα
Μπορεί το 70 με 80% των ασθενών να είναι γυναίκες, αυτό δε σημαίνει ότι οι άντρες είναι απρόσβλητοι στην ασθένεια. Απλά θα αναζητήσουν θεραπείαπολύ πιο σπάνια.

6. Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει κιρσούς
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ασκείται υπερβολική πίεση στην υποδεέστερη κοίλη φλέβα (η κυρίως φλέβα που αντλεί αίμα από το κατώτερο μέρος του σώματος). Σε συγκεκριμένες στάσεις μάλιστα, το έμβρυο μπορεί να μπλοκάρει την κυκλοφορία του αίματος.

7. Η γυμναστική είναι η καλύτερη λύση
Όσο πιο υγιείς και δραστήριοι είμαστε τόσο το καλύτερο με την ιδανική άσκηση να είναι το… περπάτημα!

8. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μειώσουμε την εμφάνισή τους (πέρα από ειδική θεραπεία)
Κάποιοι ασθενείς βέβαια χρησιμοποιούν makeup για να καλύψουν τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες, μπορούμε όμως να μειώσουμε τα επώδυνα συμπτώματα.

  • κάλτσες συμπίεσης ή ειδικά καλσόν που μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα με ιατρικό εξοπλισμό
  • εκχύλισμα αγριοκάστανου
  • αμαμήλις (διατίθεται στα φαρμακεία)

9. Η θεραπεία είναι πλέον καλύτερη από ποτέ
Δεν αφήνει σημάδια, δεν μπαίνει νυστέρι και η αποθεραπεία είναι πολύ σύντομη. Πραγματοποιείται στο ιατρείο του γιατρού, χωρίς επισκέψεις σε νοσοκομεία και χωρίς ολική αναισθησία.

 πηγη http://fanpage.gr/

 

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button