ΔΙΑΦΟΡΑ

Καιρός: Η αφρικανική σκόνη επιστρέφει – Η εκτίμηση για Μεγάλη Εβδομάδα και Κυριακή του Πάσχα

Θολό τοπίο ξανά τις επόμενες ημέρες, έρχεται... καλοκαίρι το Πάσχα

Μπορεί η ατμόσφαιρα να καθάρισε λόγω και των βορείων ανέμων που πνέουν, ο καιρός είναι αίθριος, η θερμοκρασία ανέβηκε αισθητά, ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις, η σκόνη αναμένεται να επανεμφανιστεί.

Συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα επικρατήσουν καιρικές συνθήκες τέτοιες που ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Κατά τα άλλα, οι καιρικές συνθήκες θα είναι καλές, αλλά με τοπικές αστάθειες καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην αύξηση της συχνότητας του φαινομένου σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αλλά και στην πρώιμη εμφάνισή του πριν από τη θερινή περίοδο.

Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Είναι χαρακτηριστικό της ξηρασίας και της σχετικής ερημοποίησης εδαφών, με αποτέλεσμα ο συνολικός όγκος σωματιδίων να είναι πολύ μεγαλύτερος». Επιπλέον, τόνισε: «Αλλάζουν οι ροές του ανέμου, καθώς αλλάζει το κλίμα».

Όπως προέβλεψε ο καθηγητής, «περιμένουμε να δούμε νέο επεισόδιο με την αφρικανική σκόνη μέχρι τα μέσα Μάϊου, που θα μπορούσε να είναι της ίδιας έντασης με το τωρινό, ίσως και παραπάνω, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατούν».

Μάλιστα, εκτίμησε πως «από τον Μάιο και μετά τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Το επόμενο φθινόπωρο θα έχουμε ακόμη ένα επεισόδιο αφρικανικής σκόνης».

Καλοκαιρία με… αστάθειες το Πάσχα

Στον καιρό που θα επικρατήσει τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα αναφέρεται ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας με ανάρτησή του στο Facebook, τονίζοντας πως αναμένονται κατά διαστήματα καιρικές αστάθειες σε συγκεκριμένες περιοχές.

Όπως αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος, ο καιρός τις ημέρες του Πάσχα θα είναι μοιρασμένος. «Ξεκινά με καλοκαιρία και λίγη σκόνη (περισσότερη τη Μ. Πέμπτη) και καταλήγει με ανοιξιάτικες αστάθειες», γράφει στην ανάρτησή του, παραθέτοντας πίνακα με μια μίνι πρόγνωση ανά ημέρα.

Η πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλλια ανά ημέρα:

Σάββατο του Λαζάρου: Συννεφιές και απογευματινές μπόρες στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Βορειάδες μέχρι 6 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία μέχρι 23 βαθμούς στα ηπειρωτικά, μέχρι 25 στα Δωδεκάνησα.

Κυριακή των Βαΐων: Αρκετή ηλιοφάνεια. Βορειάδες μέχρι 7 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία 28 βαθμούς στα δυτικά.

Μεγάλη Δευτέρα: Γενικά αίθριος, λίγη σκόνη στα δυτικά. Βορειάδες μέχρι 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία μέχρι 27 βαθμούς.

Μεγάλη Τρίτη: Γενικά αίθριος με εξαίρεση απογευματινές μπόρες στα ορεινά της Θράκης και της Κρήτης. Λίγη σκόνη στα δυτικά. Βορειάδες μέχρι 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία μέχρι 27 βαθμούς.

Μεγάλη Τετάρτη: Συννεφιές και ψιχάλες στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Λίγη σκόνη στα δυτικά. Βοριάδες μέχρι 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία μέχρι 26 βαθμούς.

Μεγάλη Πέμπτη: Γενικά αίθριος. Εξαίρεση ψιχάλες στη βόρεια Ελλάδα. Αρκετή σκόνη στα δυτικά. Βοριάδες μέχρι 6 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία μέχρι 28 βαθμούς.

Την ίδια ώρα ο Γιώργος Τσατραφύλλιας δίνει και μια πρώτη εκτίμηση και όχι πρόγνωση για τον καιρό της Μεγάλης Παρασκευής, του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα. Όπως γράφει: «Συννεφιές με βροχές και τοπικές μπόρες κυρίως στα ορεινά της δυτικής και βόρειας Ελλάδας. Δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι 6-7 μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας».

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:

Η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ:

Πρόγνωση για την Κυριακή (των Βαΐων), 28-04-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά καθώς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο νότιο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Πρόγνωση για τη Μεγάλη Δευτέρα, 29-04-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Βαθμιαία στη Θράκη και την Κρήτη θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νοτιοδυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο νότιο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Πρόγνωση για τη Μεγάλη Τρίτη, 30-04-2024

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους στη Θράκη κυρίως στα ορεινά και τη βόρεια Κρήτη.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα στα δυτικά θα πυκνώσουν.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα δυτικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Το διαβάσαμε εδώ newsbeast.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button