ΔΙΑΦΟΡΑ

Τυρί που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε αρτηριακή πίεση ή προβλήματα με τα νεφρά

Το τυρί φέτα είναι ένα από τα παλαιότερα τυριά στον κόσμο, γνωστό για το πλούσιο άρωμα και την ελαφρώς ξινή γεύση του. Αν και η φέτα είναι το «έμβλημα» των Ελλήνων, τα τελευταία χρόνια καταναλώνεται συχνότερα και από Ρουμάνους. Είναι τυρί που παρασκευάζεται από μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος και περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, έχει αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λιπαρά, γι’ αυτό και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Η φέτα μπορεί να καταναλωθεί σκέτη με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, σε σαλάτες, ψητή στη σχάρα, να προστεθεί σε πίτσα, τάκος, αυγά ομελέτα ή τριμμένη πάνω από ψητές πατάτες.

Ποια είναι τα οφέλη της φέτας, αλλά και ποιοι πρέπει να την καταναλώνουν σε μικρές ποσότητες ή έστω να την αποφεύγουν, διαπιστώνουμε στις παρακάτω γραμμές.

Τυρί φέτα – θρεπτικές αξίες

Μια μερίδα 30 γραμμαρίων φέτα περιέχει περίπου 80 θερμίδες, σε σύγκριση με περισσότερες από 110 θερμίδες για την ίδια ποσότητα τυριού τσένταρ ή παρμεζάνας. Περιέχει επίσης:

Η φέτα είναι σημαντική πηγή βιταμινών και μετάλλων: ασβέστιο, φώσφορο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνη Α, Β2, Β5, Β6, Β12, Κ.

Τα οφέλη από την κατανάλωση τυριού φέτα

Λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, η φέτα είναι μια τροφή με πολλά οφέλη. Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο του τυριού φέτα μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές σε άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις.

Όταν καταναλώνεται με μέτρο, το τυρί φέτα έχει τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:

Καλό για τα οστά

Η φέτα περιέχει περισσότερο ασβέστιο από πολλά άλλα τυριά. Αυτό το μέταλλο είναι σημαντικό για υγιή οστά και δόντια. Ταυτόχρονα, είναι μια καλή πηγή φωσφόρου, ένα άλλο μεταλλικό στοιχείο που βοηθά στην επαναμεταλλοποίηση των οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Ενδείκνυται στη θεραπεία απώλειας βάρους

Η φέτα περιέχει ένα λιπαρό οξύ γνωστό ως συζευγμένο λινολεϊκό οξύ. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η ουσία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους. Αλλά άλλες μελέτες δείχνουν ότι η ίδια ένωση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης, επομένως χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα.

Βοηθά την πέψη

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το τυρί φέτα περιέχουν προβιοτικά, τα οποία υποστηρίζουν την ανοσία και την καλή λειτουργία της εντερικής διέλευσης. Τα προβιοτικά μπορούν επίσης να ανακουφίσουν τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα, συμπτώματα που σχετίζονται τόσο με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου όσο και με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Ταυτόχρονα, τα προβιοτικά προστατεύουν τον εντερικό σωλήνα από τη βλαβερή δράση επικίνδυνων βακτηρίων, όπως το E. coli ή η σαλμονέλα.

Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη και το ασβέστιο στο τυρί φέτα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο διαβήτη.

Τυρί φέτα – αντενδείξεις

Αυτό το είδος τυριού περιέχει αρκετά νάτριο (αλάτι), γι’ αυτό τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, νεφρική νόσο, άλλες καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό πρέπει να το αποφεύγουν ή να το καταναλώνουν με μέτρο.

Επίσης, τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το είδος τυριού έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Οι ποικιλίες τυριού φέτα που περιέχουν μη παστεριωμένο γάλα πρέπει να αποφεύγονται από τις έγκυες γυναίκες καθώς μπορεί να περιέχουν Listeria monocytogenesένα πολύ επικίνδυνο βακτήριο για το έμβρυο.

Η φέτα περιέχει επίσης τυραμίνη, μια ουσία που σχετίζεται με αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης, αίσθημα παλμών και έντονους πονοκεφάλους σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την κατάθλιψη ή τη νόσο του Πάρκινσον.

Έτσι, η φέτα είναι μια υγιεινή τροφή, πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, αλλά πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή από άτομα με καρδιοπάθεια, νεφρική νόσο ή έγκυες γυναίκες.

πηγη kipos.estudiosantarita.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button