ΔΙΔΑΧΕΣ

Άγιος Νικόδημος: Πώς ισορροπούμε;

1) Αγαπούμε τον Θεό.

2) Οι ελεημοσύνες, οι προσευχές και οι νηστείες δεν γίνονται υποκριτικά αλλά από την καρδιά μας.

3) Το βλέμμα μας το καθαρίζουμε από την περιέργεια και την επιθυμία (βλέμμα αθώο)

4) Μετανοούμε από τα βάθη της καρδιάς μας.

5) Δείχνουμε υπομονή στις θλίψεις.

6) Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε στα καλά έργα τους δικαίους της Παλαιάς Διαθήκης, άλλως δεν θα γευθούμε την Βασιλεία των Ουρανών. Γνωρίζουμε επίσης ότι αμαρτάνοντας θα τιμωρηθούμε βαρύτερα από κάποιον άπιστο.

7) Αγαπούμε τον αδελφό μας.

8) Δεν υπερηφανευόμαστε, αλλά μένουμε ταπεινοί.

9) Αποφεύγουμε τις διαμάχες, τις μνησικακίες και το μίσος. Συμφιλίωση γρήγορα.

10) Δεν είμαστε εκδικητικοί και δεν ανταποδίδουμε κακό στο κακό.

11) Δεν κατακρίνουμε.

12) Συγχωρούμε τα σφάλματα των αδελφών μας ώστε να συγχωρέσει και τα δικά μας ο Θεός.

13) Δεν πηγαίνουμε τους αδελφούς μας στα δικαστήρια, όπου θα κριθούν πιθανόν από κοσμικούς ανθρώπους.

14) Δεν ορκιζόμαστε ούτε στ’ αλήθεια ούτε στα ψέμματα.

15) Δεν στοχεύουμε σε επίγειους θησαυρούς, αλλά σε ουράνιους. Καλύτερο θα ήταν οι πλούσιοι να κλαίνε για τα πλούτη τους και να μην υπολογίζουν σ’ αυτά.

16) Δεν αγαπούμε τις κοσμικές φροντίδες και τις υλικές απολαύσεις. Προσπαθούμε να μη ζούμε με αμέλεια και πνευματική ραθυμία, αλλά με πνευματική εγρήγορση και ετοιμότητα κοιτάζοντας την ώρα του θανάτου μας.

17) Δεν δείχνουμε μέριμνα για τα αγαθά της γης, ούτε δείχνουμε αγάπη για τον κόσμο και τα κοσμικά πράγματα· επιζητούμε μάλλον τα ουράνια αγαθά.

Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης

*********

(Απλοποιημένη μορφή κειμένου του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου περί των βασικών εντολών του Ευαγγελίου. Ο καλύτερος καθρέφτης, ο καθρέφτης της Αγάπης του Θεού. Όταν έρχονται τα προβλήματα, τα ψυχικά και τα κοινωνικά, εκεί ρίχνουμε την ματιά μας για να μπορέσουμε να βρούμε την ισορροπία μας· τι μας φταίει.)

agiazoni.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button