ΔΙΔΑΧΕΣ

Αόρατοι Ερημίτες: Μια παράδοση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά στον αγιορείτικο μοναχισμό

Η παράδοση για τους «αόρατους Ερημίτες» μεταφέρεται από γενιά σε γενιά στον αγιορείτικο μοναχισμό και ιδιαίτερα τον ασκητισμό – και όχι μόνο αλλά και σε ολόκληρη την Ορθοδοξία.

~ Ο Γέρων Χρυσόστομος Κατουνακιώτης, ο οποίος γηροκομήθηκε στα τελευταία του στην Μεγίστη Λαύρα και εκοιμήθει το έτος 2002, ετών 98, πίστευε ακράδαντα ότι υπάρχουν αυτοί οι λεγόμενοι «αόρατοι ερημίτες«. Όταν τον ρώτησα:

–Και πως ζουν Γέροντα, έτσι χωρίς φαγητό μαγειρευμένο, χωρίς ρούχα, χωρίς στέγη;

Ο Γέροντας απάντησε, αφού έδειξε με το δάκτυλο του τον ουρανό:

-Ο Θεός γνωρίζει, όπου βούλεται Θεός νικάται φύσεως τάξις.

 

Μου είπε επίσης ότι είχε αισθανθεί πολλές φορές ευωδία σε ερημικές περιοχές των Κατουνακίων, όταν πήγαινε να κόψει ξύλα. Άκουσε πολλές φορές διηγήσεις δια τους ως άνω Αναχωρητές εκ των οποιών η σημαντικότερη είναι η κατωτέρω:

«Περί τα τέλη του 19ου αιώνα, ζούσε στην Μικρά Αγία Άννα στην Καλύβη της “Κοιμήσεως” ο περίφημος και ενάρετος πνευματικός παπα-Γρηγόριος. Πήγαιναν, λοιπόν, σ’ αυτόν μερικοί Αναχωρητές μυστικά και αυτός τους έβαζε μέσα από μια μικρή πορτούλα πίσω από την Καλύβη του και αφού επιτελούσε την Θεία Λειτουργία τους μετελάμβανε και αναχωρούσαν πάλι μυστικά από την ίδια πορτούλα.

-Πρόσεχε, του είπαν, να μην μας φανερώσεις σε κανέναν.

Κάποτε ήταν η πανήγυρις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που γιόρταζε η Καλύβη του. Πήγαν αρκετοί Πατέρες από Μικρά Αγία Άννα, Μεγάλη Αγία Άννα και Κατουνάκια. Μετά την Θεία Λειτουργία πήγαν για φαγητό στην Τράπεζα. Εκεί, τα έφερε ο λόγος δια τους αφανείς ή αόρατους Αναχωρητές. Άλλοι έλεγαν ότι υπάρχουν, άλλοι πάλι δεν πίστευαν ότι υπάρχουν. Τότε πήρε τον λόγο ο Γέρων πνευματικός παπα-Γρηγόρης και με σεβάσμιο ύφος τους λέγει:

 

-Ναι, πατέρες, υπάρχουν μην αμφιβάλλετε. Εγώ μάλιστα έχω την τιμή να τους μεταλαμβάνω τα Άχραντα Μυστήρια.

Από τότε που το μαρτύρησε και το φανέρωσε το μυστικό, οι Ερημίτες αυτοί δεν ξαναπήγαν στην Καλύβη του παπα-Γρηγόρη, αλλά εξαφανίσθηκαν ολότελα από την περιοχή. Δεν τους ξαναείδε πια».

Ο μακαριστός Γέρων Χρυσόστομος μου είχε πει προ τριετίας (το 2000) ότι, τον τελευταίο καιρό οι αόρατοι Ερημίτες συχνάζουν στα μέρη της Λαύρας «Κρύα Νερά», «Λεύκα», «Κυρ Ησαίου» και στα κοντινά μ’ αυτά μέρη.

Πηγή: Από το βιβλίο «Οι αόρατοι Ερημίτες του Άθωνα – Το μυστήριον της Αθωνικής ερήμου» – Βλασίου Μοναχού Αγιορείτου (Εκδόσεις Τέρτιος).

πηγη greekpress.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button