ΔΙΑΦΟΡΑ

Απειλές από τη ρωσική πρεσβεία μετά την απέλαση των 12 διπλωματών: «Συγκρουσιακό βήμα, δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες»

Η ρωσική πρεσβεία μιλά για «αδικαιολόγητο βήμα» – Η Αθήνα είχε νωρίτερα κηρύξει personae non gratae τους 12 διπλωμάτες – Συνολικά πάνω από 200 Ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί στην Ευρώπη τις τελευταίες τρεις ημέρες

Απειλές εξαπολύει η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα μετά την απόφαση να απελαθούν 12 Ρώσοι διπλωμάτες από την χώρα μας. Σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία κάνει λόγο για «καταστροφή των διμερών σχέσεων» ενώ αναφέρει πως η κίνηση δεν θα μείνει αναπάντητη. Συγκεκριμένα, η ρωσική πρεσβεία με ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «στις 6 Απριλίου 2022, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ εκλήθη στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae.

»Από την πλευρά μας, εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων. H απόφαση της Ελλάδας για απέλαση 12 διπλωματών δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες». Απελαύνονται 12 Ρώσοι διπλωμάτες από την Ελλάδα. Νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, συνολικά 12 μέλη Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσίας απελαύνονται από τη χώρα μας.

Όπως ανέφερε το ΥΠΕΞ, οι Ρώσοι διπλωμάτες χαρακτηρίζονται ως πρόσωπα μη αρεστά στην Ελλάδα (personae non gratae). Συνολικά πάνω από 200 Ρώσοι διπλώματες έχουν απελαθεί στην Ευρώπη τις τελευταίες τρεις ημέρες ώρες, μετά την οργή που προκλήθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο και τον κόσμο για τις αναφορές για την ανακάλυψη ομαδικών τάφων και δολοφονιών αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα μετά την απόσυρση του ρωσικού στρατού.

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:

Οι Ελληνικές αρχές κηρύξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae). Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963. Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή.

Κύμα απέλασης Ρώσων διπλωματών στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται πως η Ρουμανία θα απελάσει δέκα Ρώσους διπλωμάτες που δεν ενεργούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, με το Βουκουρέστι να προσχωρά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες τις τελευταίες ημέρες.

«Οι ρουμανικές αρχές αποφάσισαν να κηρύξουν ανεπιθύμητα πρόσωπα στη ρουμανική επικράτεια δέκα άτομα που εργάζονται στη ρωσική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, δεδομένου ότι οι ενέργειές τους… αντίκεινται στη Σύμβαση της Βιέννης», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή τους. Πρόσθεσε ότι ο πρέσβης κλήθηκε στο ΥΠΕΞ για να ενημερωθεί για την απόφαση. «Το υπουργείο επανέλαβε ότι καταδικάζει απερίφραστα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας για τα οποία ευθύνεται η Ρωσία».

Η Πορτογαλία θα απελάσει 10 μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στη Λισαβόνα, ανακοίνωσε σήμερα το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών, ακολουθώντας την αντίδραση άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα υπό διερεύνηση «εγκλήματα πολέμου» από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Πορτογαλίας, οι 10 υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας χαρακτηρίζονται «personae non gratae» και τους δίνεται προθεσμία δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τη χώρα της Ιβηρικής. Κανείς από τους υπαλλήλους που απελαύνονται δεν είναι διπλωμάτης, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση. «Η πορτογαλική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει με σθένος και αποφασιστικότητα τη ρωσική επίθεση στο έδαφος της Ουκρανίας», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας.

Ε.Ε.: «Ανεπιθύμητα πρόσωπα» 19 Ρώσοι διπλωμάτες. Εν τω μεταξύ, «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae) χαρακτήρισε ορισμένους Ρώσους διπλωμάτες, μέλη της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ε.Ε., χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αποφάσισα να oρίσω ως persona non grata ορισμένους αξιωματούχους της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ε.Ε. για συμμετοχή σε δραστηριότητες αντίθετες με το διπλωματικό τους καθεστώς. Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΥΕΔ καλεί σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη στην Ε.Ε. για να κοινοποιήσει αυτήν την απόφαση» ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο, ανέφερε ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι 19 μέλη της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσίας στην Ε.Ε. είναι personae non gratae «για συμμετοχή σε δραστηριότητες αντίθετες με το διπλωματικό τους καθεστώς». Σειρά ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, αποφάσισαν την απέλαση δεκάδων Ρώσων διπλωματών τις τελευταίες ώρες.

πηγη protothema.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button